Μετά το μήνυμα «φύγετε» που έστειλε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη ΝΔ ξεκαθαρίζουν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι σε μια πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα νέα σκληρά μέτρα που, όπως υπενθυμίζουν τα γαλάζια στελέχη, θα κοστίσουν στους πολίτες άλλα 5,5 δις ευρώ.

«Η Νέα Δημοκρατία δε συναινεί στην ανερμάτιστη και ιδεοληπτική πολιτική  της Κυβέρνησης να στραγγαλίσει την οικονομία και να εξοντώσει φορολογικά τους Έλληνες» είναι η φράση που χρησιμοποιούν στις κλειστές συσκέψεις τα μέλη του Οικονομικού Επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι η πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου στη διαπραγμάτευση είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική.

Η θέση αυτή, θεωρούν στη Συγγρού ότι ενισχύθηκε και με τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είχε βγει από το μνημόνιο το 2014, αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε αλλάξει δρόμο. Όσο πάντως πληθαίνουν οι πληροφορίες για κλείσιμο της συμφωνίας τα γαλάζια στελέχη θα χρησιμοποιούν ακόμη πιο σκληρή γλώσσα απέναντι στην κυβέρνηση, κινούμενοι σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο θα αφορά την υπενθύμιση προς τους πολίτες και την κοινωνία ότι η πορεία εξόδου από το μνημόνια ανακόπηκε με ευθύνη των κ. Τσίπρα και Καμμένου, οι οποίοι όπως θα τονίζουν από τη ΝΔ, «έβαλαν τη χώρα σε περιπέτειες και υπονομεύοντας την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη». Τα στελέχη της Συγγρού θα μιλούν μάλιστα με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, όπως είναι ο δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης που προβλεπόταν ισχυρή στο 2,5%, για να κλείσει τελικά το 2015, με ύφεση.

Στη λογική αυτή που περιλαμβάνεται και στη στρατηγική αποδόμησης του πρωθυπουργού, τα νέα σκληρά μέτρα θα αποδίδονται στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα με τις λέξεις «πατρότητα» και «ιδιοκτησία», ενώ στο κάδρο θα μπει και ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. «Είναι ’’ιδιοκτησία’’ τους η ασφυξία της οικονομίας, που προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό φόρων και εισφορών και την έλλειψη ρευστότητας» είναι η φράση που θα χρησιμοποιείται από τη ΝΔ στο επόμενο διάστημα. 

Σε δεύτερο επίπεδο, από τη Συγγρού αναμένεται να βγάλουν μπροστά την ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία, προκειμένου να την επικοινωνήσουν στους πολίτες, τονίζοντας πως η κεντροδεξιά παράταξη θα υποστηρίξει και θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα έχει δύο βασικά στοιχεία:  μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών και λιγότερους φόρους.