Από την στιγμή που όλες οι πλευρές επιθυμούν να τελειώνει σύντομα η διαπραγμάτευση και να προχωρήσει η αξιολόγηση, όλα θα κυλήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος. Αυτή είναι η επιθυμία της κυβέρνησης που εκφράζεται δια στόματος των συνεργατών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πιστεύοντας πως πλέον το νερό έχει μπει για τα καλά στο αυλάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το κυβερνητικό επιτελείο, η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις που ήταν σε όλα σχεδόν τα θέματα, κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα δύο στρατόπεδα βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία στο ασφαλιστικό, ενώ μικρές είναι οι διαφορές που τους χωρίζουν στις φορολογικές παρεμβάσεις για την επίτευξη του στόχου για έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και για το νέο ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Ανοιχτό -προς το παρόν- εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να καταθέτει καινούργια πρόταση, που περιλαμβάνει αρκετές υποχωρήσεις μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να κρατήσουν μικρό καλάθι, καθώς φοβούνται πως εξακολουθούν να υπάρχουν δυνάμεις -κυρίως εντός του ΔΝΤ- που ενδεχομένως να θελήσουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση ακόμα και την τελευταία στιγμή, προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις. 

Τις προηγούμενες ημέρες, στο υπουργείο Εργασίας είχαν φτάσει πληροφορίες που ανέφεραν πως το Ταμείο θα έθετε ζήτημα για τα εργασιακά που αποτελούν κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης. Μέχρις στιγμής, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί και στην Αθήνα ελπίζουν ότι θα παραμείνει μια απλή φήμη.

Αν όλα πάντως πάνε βάσει προγράμματος, στις 22 Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει το eurogroup για να επισφραγίσει την συμφωνία, θα έχουν πέσει οι υπογραφές που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα, θετική -κατά την κυβέρνηση- εποχή για την ελληνική οικονομία