Να αφαιρέσει από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα, κατά τους γαλάζιους, τελευταία όπλα που έχει στη φαρέτρα του, όπως η εικόνα του μαχητή απέναντι στους δανειστές, επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία, ποντάροντας στη διεύρυνση της δημοσκοπικής υπεροχής που έχει εξασφαλίσει το κόμμα αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλος στόχος της η προσέγγιση των χαμηλών εισοδημάτων και των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ και όσα ειπώθηκαν έριξε την αυλαία μίας ακόμη παράστασης του Πρωθυπουργού, που όμως δεν ήταν επιτυχημένη» σχολίαζαν χθες στελέχη της Συγγρού, στον απόηχο της νέας παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και ζήτησε ξανά την παραίτηση της κυβέρνησης. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η κίνηση του κ. Τσίπρα εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ και τελικά όχι μόνον εγκαθίδρυσε το ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά, κυρίως, ζημίωσε δυσανάλογα τη διεθνή εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας. 

Το επιτελείο περί τον Πρόεδρο της Ν.Δ. δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, προφανώς, αντιμετωπίζουν με σκωπτικό τρόπο δηλώσεις, όπως αυτές της Όλγας Γεροβασίλη χθες, ότι η όποια συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

Η Ν.Δ. προετοιμάζεται, εφόσον υπάρξει οριστικοποίηση της συμφωνίας, να αναδείξει τα δεινά που επιφέρει όχι μόνον για τα μεσαία στρώματα αλλά ακόμη και για τους ασθενέστερους, τους οποίους θεωρητικώς προστατεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η αποτίμηση των κυβερνητικών μέτρων θα αφορά, συγκεκριμένα, τις έμμεσες πλην σημαντικές επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν στα χαμηλά εισοδήματα από την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, από τις περικοπές δαπανών.

Η Ν.Δ., με αυτό τον τρόπο, θα επιχειρήσει, παράλληλα με την αποδόμηση του ηγετικού και κοινωνικού προφίλ του Πρωθυπουργού, να απευθυνθεί και σε ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται απέναντί της ή πάντως φέρονται να στηρίζουν την κυβέρνηση όπως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο που θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος.