Την Τρίτη 19 Απριλίου θα διεξαχθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ασφάλεια και το προσφυγικό που ζήτησε πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτή την απόφαση προχώρησε χτες η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Το αίτημα της ΝΔ:

Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη και για το κάθε ένα χωριστά.

Είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις και οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει να είναι προϊόν φόβου.

Όμως, εξίσου βέβαιο είναι ότι η ασφάλεια είναι θεμελιώδες αγαθό για τη ζωή των πολιτών και προϋπόθεση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η ασφάλεια των πολιτών αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Δημοκρατικό Κράτος.

Ταυτόχρονα - ειδικά για την Ελλάδα - γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξ’ αιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, κατάστασης που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη - μέλη της Ε.Ε., βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση (relocation) προσφύγων,  θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους.

Αυτό θα σημάνει επιπλέον βάρος σε μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη - σχεδόν εκτός ελέγχου - κατάσταση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Σε αυτές τις συνθήκες το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, της προστασίας της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά και των θεμελιωδών ελευθεριών τους γίνεται θέμα ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα.

Για όλους τους ανωτέρους λόγους

Ζητώ,

Την διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης με θέμα την ασφάλεια των πολιτών

  Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

                                                            και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης