current views are: 9

8 Απριλίου 2016
Δημοσίευση04:23

Συμφωνία μέχρι την Τρίτη «βλέπει» η κυβέρνηση – Ανοιχτά θέματα σε ασφαλιστικό, διαφωνία ΔΝΤ για επικουρικές

Αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές έπειτα και από τον χθεσινό γύρο διαπραγμάτευσης.

Δημοσίευση 04:23’

Αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές έπειτα και από τον χθεσινό γύρο διαπραγμάτευσης.

Αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές έπειτα και από τον χθεσινό γύρο διαπραγμάτευσης που περιλάμβανε το ασφαλιστικό και ενεργειακά θέματα, τονίζοντας πως «το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των Θεσμών». Ταυτόχρονα εξαπέλυσαν νέα πυρά κατά του ΔΝΤ σχετικά με τις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να “καίγονται”», καθώς όπως ανέφεραν «όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωναν πως η βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και τις διαφοροποιήσεις «όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις διαπραγματεύσεις».

Από την κυβέρνηση σχετικά με το ΔΝΤ σημειώνουν πως κατά τη διαπραγμάτευση, «κατέθεσε ως όφειλε το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του».

Σχετικά με το ύψος των μέτρων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμιζαν πως η συμφωνία ήταν γνωστό εξ αρχής πως έφερνε μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας, και σημείωνων πως «από το το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ». Μίλαγαν για «success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα ξεκαθάριζαν πως δεν υπάρχει το ενδεχόμενο νέων μέτρων «και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι “οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά” ανεβάζοντας “τον λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρω». Για την ακρίβεια, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως «το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση».

Ασφαλιστικό – φορολογικό

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των συνομιλιών για τα δύο κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης, το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Και τόνιζαν πως η πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν θα δει επιβαρύνσεις ή αυτές θα είναι πολύ μικρές. Ειδικότερα, όπως τόνιζαν, «στο φορολογικό, βάσει στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

  • Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.
  • Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
  • Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Ως προς το ασφαλιστικό οι κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων, επανέλαβαν πως υπάρχει συμφωνία στο ύψος της εθνικής σύνταξης και συγκεκριμένα στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 στα 15 χρόνια. Παράλληλα ωστόσο παραδέχτηκαν πως δεν υπάρχει οριστική συμφωνία καθώς όπως σημείωναν υπάρχει ακόμα ανοιχτό το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης, αν και οι δύο πλευρές βρίσκονται και εκεί κοντά στο να δώσουν τα χέρια. Πάντως από την κυβέρνηση υπογράμμιζαν και την έντονη διαφωνία του ΔΝΤ στο ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Σημειώνεται ότι το νέο ραντεβού για το ασφαλιστικό έχει οριστεί για αύριο, Σάββατο. 

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, τονίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή από τους ρυθμούς ανάπτυξης που ενδεχομένως να καταγραφούν. 

Πυρά κατά του ΔΝΤ

Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησαν σκληρή κριτική στο ΔΝΤ και συγκεκριμένα στις προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015,  προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%!.Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης» ανέφεραν χαρακτηριστικά και παρέθεσαν έναν πίνακα με τις προβλέψεις του Ταμείου ανά έτος και την πορεία του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το ΔΝΤ είχε λάθος εκτιμήσεις και σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. «Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%» ανέφεραν και πρόσθεσαν:

Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%.  Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.

Είναι φανερό, κατέληγαν από την κυβέρνηση, ότι «το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του»… 


σχετικα αρθρα