Συμφώνησαν ότι διαφωνούν! Κυβέρνηση και θεσμοί θα προσπαθήσουν να «λύσουν τις διαφορές τους», μέχρι το Πάσχα, μέσω «τεχνικών» κειμένου όπου θα καταγράφονται συμφωνίες και διαφωνίες. Η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της ένα κείμενο από τους Ευρωπαίους (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης –ESM) και ένα άλλο από το ΔΝΤ.  

Κανένα, όμως, κείμενο «δεν φέρνει δόση γιατί υπάρχει μια διαφωνία», όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για να διευκρινίσει ότι «η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν». Άρα, όλα παραπέμπονται στο Eurogroup τις 22 Απριλίου. Και μέχρι τότε θα γίνονται διαβουλεύσεις μήπως και υπάρξει  ενοποίηση των δύο κειμένων και σύγκλιση των διαφωνιών… 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το ΔΝΤ είναι  θεσμός «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών», κι άσε τα WikiLeaks –και διάφορους κυβερνητικούς…– «να κουρεύονται». Το επιβεβαίωσαν, άλλωστε, στη συνάντησή τους Α. Μέρκελ και Κρ. Λαγκάρντ. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί σε τίποτα αν δεν υπάρχει και το ΔΝΤ. Ήταν ένα σήμα, που επιβεβαιώθηκε προχθές βράδυ, ότι το ΔΝΤ θα έχει πάλι το πάνω χέρι και θα επιμείνει στην άποψή του: ή «κούρεμα» χρέους και χαλαρά μέτρα ή, αν δεν υπάρξει «κούρεμα», τότε τα μέτρα θα είναι σκληρά. Και πρέπει να προσανατολιζόμαστε, βέβαια, προς το δεύτερο! 

Ο λογαριασμός είναι μεγάλος: τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ περικοπές και μέτρα έως το 2018 ώστε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, πάλι το 2018. Και αν στο φορολογικό υπάρχει μια καταρχάς συμφωνία (η ελληνική πλευρά επιμένει σε αφορολόγητο ύψους 9.100 ευρώ και, μάλλον, θα τα καταφέρει), όπως και στο ασφαλιστικό (αν και υπάρχει έντονη διαφωνία του ΔΤΝ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων), στα υπόλοιπα μέτρα η απόσταση που χωρίζει τις τρεις, πλέον, πλευρές είναι τεράστια. Ταυτόχρονα, οι πρόσθετοι φόροι θα επηρεάσουν αρνητικά, ακόμα και θα ακυρώσουν, τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Ας τους καταγράψουμε. 

** Αύξηση του φόρου στη βενζίνη και στο αέριο κίνησης. Όχι στο πετρέλαιο. Περίπου 5 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης.

** Ειδικό τέλος στα ξενοδοχεία, ένα ευρώ ανά αστέρι και ανά διανυκτέρευση. Δηλαδή σε ξενοδοχεία δύο αστέρων θα πληρώνουν οι πελάτες δύο ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ, κ.λπ.

** Αύξηση τέλους θα έχουμε ακόμα σε κινητή τηλεφωνία αλλά και συνδρομητική TV. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση αυτή δεν θα φτάσει στην τσέπη μας καθώς θα την απορροφήσουν οι εταιρείες. Για πόσο χρόνο, όμως;…

** Η αύξηση στα προϊόντα καπνού είναι από τα «στάνταρ» κάθε κυβέρνησης. Και εδώ, λοιπόν, θα έχουμε αυξήσεις σε καπνό και τσιγάρα, ενώ περιμένουμε να ανακοινωθούν και τα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Στα τσιγάρα το λαθρεμπόριο ήδη κατέχει το 25% της αγοράς!

** Ειδικό τέλος θα πληρώνουν τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που κινούνται στη χώρα μας. Πρόκειται για «απάντηση» στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αυτοκινήτων που φέρουν πινακίδες γειτονικών χωρών και δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας!

** Στα καινούργια ΙΧ θα έχουμε αύξηση του «τέλους ταξινόμησης».

** Στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν θα υπάρξει η αύξηση των 5 λεπτών ανά στήλη αλλά θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στα κέρδη της εταιρίας.

** Στον ΕΝΦΙΑ θα γίνει αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού, προκειμένου να εισπραχθεί το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και χρειάζονται άλλα 270-300 εκατ. ευρώ για να φτάσουν τα έσοδα στα 2,65 δισ. ευρώ.

** Ως προς την μείωση των αμυντικών δαπανών υπάρχει πρόβλημα. Πέραν του «βέτο» που θέτει ο Π. Καμμένος, οι δαπάνες αυτές, μετά τις περικοπές των τελευταίων ετών, σε μεγάλο βαθμό αφορούν τη μισθοτροφοδοσία του προσωπικού και άρα μείωσή τους σημαίνει και μείωση μισθών ή συντάξεων… Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες οι Ένοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, κι αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για μειώσεις. Αν, πάντως, δεν μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει αλλού τα χρήματα που έχει προϋπολογίσει ως μείωση.

** Τέλος, θα εφαρμοστεί αυστηρά ο κανόνας «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο δημόσιο, τουλάχιστον για το 2016.

Π.Π.Π.