Προ των πυλών μοιάζει να είναι η συμφωνία της Αθήνας με την ευρωπαϊκή τρόικα, ενώ παραμένει το «αγκάθι» σχετικά με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που όμως – όπως όλα δείχνουν – παραμένει στο πρόγραμμα και, πιθανότατα, θα υπογράψει ξεχωριστό μνημόνιο με την κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Ήδη η κυβέρνηση επιδιώκει να... σερβίρει ως ήπια και κοινωνικά δίκαια τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς, την ίδια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία παίρνει και αυτή τα μέτρα της ώστε να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να κυριαρχήσει επικοινωνιακά.

Η Νέα Δημοκρατία θα επικεντρωθεί όχι μόνον στις επιβαρύνσεις που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την, λεγόμενη, μεσαία τάξη αλλά θα επιδιώξει, παράλληλα, να «σπάσει» και την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων, ενδεικτικά σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ, για την παρέλαση της Ομογένειας, οι τόνοι θα παραμείνουν υψηλοί, αρχής γενομένης από το briefing του Γ. Κουμουτσάκου σήμερα το μεσημέρι.

Κυρίαρχη φράση στην επιχειρηματολογία της Ν.Δ. είναι η «ασφυξία», που δεν περιορίζεται προφανώς στο οικονομικό σκέλος αλλά περιγράφει σωρευτικά και την κατάσταση στο κοινωνικό πεδίο, στο προσφυγικό μέτωπο και στο θεσμικό επίπεδο. Η Συγγρού θα αναδείξει, σε πείσμα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας περί μικρών επιβαρύνσεων, αφενός το πρόσθετο βάρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες – ειδικά εφόσον υπάρξει αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα κλπ – αφετέρου δε ότι το σύνολο των πρόσθετων βαρών δεν είναι παρά ευθύνη των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Η αναφορά των Ντομπρόφσκις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το μνημόνιο στα τέλη του 2014 και Ντράγκι, ότι η πολιτική αστάθεια και το δημοψήφισμα του 2015 προκάλεσαν τα capital control, αναμένεται να αποτελέσουν όπλα στη φαρέτρα της Ν.Δ., που όμως – όπως έχει ήδη διδαχθεί το κόμμα από τις εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου αλλά και από το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 – προφανώς δεν αρκούν. Γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αποστασιοποιείται από τις βασικές θέσεις του, θα επιδιώξει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας αίροντας έτσι και την κριτική που ασκεί το Μαξίμου περί «νεοφιλελευθερισμού».

Από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. και ο Αρχηγός της προετοιμάζονται και για τις κοινοβουλευτικές μάχης που έρχονται καθώς την Τρίτη συζητείται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ (σ.σ. την οποία η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει, απαιτώντας από τον κ. Τσίπρα να πράξει το ίδιο και για τη διερεύνηση των ευθυνών για το τρίτο μνημόνιο) ενώ στις 19 Απριλίου, λίγα 24ώρα πριν το Συνέδριο της Ν.Δ., προγραμματίζεται η προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.