Την διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ως χώρες πρώτης υποδοχής ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά τις συνομιλίες με τον βούλγαρο ομόλογό του Nikolay Nankov Nenchev.

Ο κ.Καμμένος σημείωσε ότι αποφασίστηκε οι δύο χώρες να έχουν στενές σχέσεις και κοινές θέσεις τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ.

«Θα προετοιμάσουμε λοιπόν από κοινού τις συναντήσεις του Λουξεμβούργου και της Βαρσοβίας, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα έχουμε στενή συνεργασία και για το θέμα της μετανάστευσης, γιατί είναι πολύ φυσικό ότι το μεταναστευτικό κύμα αλλάζει πολλές φορές μέρος εισόδου. Σήμερα είναι από την Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι από τη Βουλγαρία, μεθαύριο από την Ιταλία. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να υπάρχει μία κοινή πολιτική και να ληφθούν κοινές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως αναφέρθηκε θα δωθούν πολιτικές κατευθύνσεις στους Αρχηγούς των δύο Επιτελείων για στενή συνεργασία, κοινό προγραμματισμό με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, ανταλλαγή εκπαίδευσης και κοινούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς.  

«Θεωρώ ιστορική στιγμή, την απόφαση που λάβαμε να κάνουμε πρόταση προς τη Ρουμανία για μια τριμερή συνάντηση και τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας. Ο νοητός άξονας Ρουμανίας - Βουλγαρίας - Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική συμμαχία χωρών, που βρίσκονται στην ίδια πλευρά, απέναντι στην τρομοκρατία, για να σταματήσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, αλλά και του φονταμενταλισμού το οποίο εξάγεται αυτή τη στιγμή προς την Ευρώπη».