Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαβουλεύσεων, που ξεκίνησαν πέρσι τέτοια εποχή με το ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην Κίνα, και πολύ πλούσιο παρασκήνιο, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό του Πειραιά, αλλάζει χέρια και περνάει στην ιδιοκτησία της Cosco.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα πέσουν οι τελικές υπογραφές. Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της απότομης στροφής που υποχρεώθηκε να κάνει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών, αφού προεκλογικά η πώληση του λιμανιού θεωρούνταν αιτία πολέμου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Διπλά εκτεθειμένος από αυτή την εξέλιξη εμφανίζεται ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, για τον οποίο οι κατήγοροι του υποστηρίζουν πως έχτισε την πολιτική του καριέρα πάνω στην αντίθεση του για την εκποίηση του ΟΛΠ. Τελικά, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι άνθρωποι -κυρίως πρώην σύντροφοί του που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου πέρσι το καλοκαίρι- γίνεται ο υπουργός της πώλησης του.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως ο Θ.Δρίτσας προσπαθούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή να βάλει τρικλοποδιές στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Όπως αναφέρουν όσοι παρακολούθησαν από κοντά τις εξελίξεις στο λιμάνι, την κυβέρνηση ταλάνιζε μια υπόγεια σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο μεν Πιτσιόρλας εγκαλούσε τον Δρίτσα πως προσπαθεί να μπλοκάρει την κινεζική επένδυση στον Πειραιά, ο δε Δρίτσας τον Πιτσιόρλα πως έχει αυτονομηθεί από τις κυβερνητικές αποφάσεις και δρα ανεξέλεγκτα υπέρ της Cosco. Η σύγκρουση μάλιστα των δύο ανδρών πέρασε και στα περιμετρικά ζητήματα της σύμβασης πώλησης. Ο υπουργός, μετά από προσωπική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, κατάφεραν να πετύχουν σημαντικές για την τοπική κοινωνία εξαιρέσεις από την πώληση του ΟΛΠ, όπως είναι η παράκτια ζώνη της Δραπετσώνας.

Το μέτωπο των δύο ανδρών οξύνθηκε επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της απόφασης του Πιτσιόρλα να προκηρύξει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ,  την περασμένη Παρασκευη. Όπως ανέφεραν από το περιβάλλον του υπουργού Ναυτιλίας, ο Πιτσιόρλας μέσω της ΓΣ, είχε ως στόχο την απομάκρυνση των τεσσάρων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το ΔΣ της εταιρίας, ιδιαίτερα του "ενοχλητικού" αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Σταύρου Κυραμαργιού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έφτασε μέχρι την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που σε κρυφή συνεδρίαση παρουσία όλων των εμπλεκομένων, απαίτησε από τον Πιτσιόρλα να μην τολμήσει να προχωρήσει στην αντικατάσταση των μελών του ΔΣ. Τελικά, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αντικατάσταση μόνο της Λίας Φράγκου, ανθρώπου του Δρίτσα, ενώ υποβάθμισε τον Κυραμαργιό σε απλό μέλος του ΔΣ.