Την επιθυμία της κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εξέφρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

Θέλουμε να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση... χθες για το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας. Θέλουμε να τελειώσει με τρόπο που θα τηρηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά και με τρόπο που η δημοσιονομική προσαρμογή για την επόμενη τριετία να μην πάει πίσω την οικονομία, αλλά να τη βγάλει από τη στασιμότητα και να την πάει μπροστά.

«Να αφήσουμε πίσω την περίοδο της πτώσης και της στασιμότητας και με μικρά βήματα να πάμε καλύτερα», τόνισε, προσθέτοντας πως είναι εφικτός στόχος.

«Αν εφαρμόσουμε μια συνταγή που θα πάει την οικονομία πίσω, δεν θα έχουμε κάνει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που ψήφιζαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, σημειώνοντας πως είναι «άλλο η αναλογική κατανομή βαρών και άλλο τα οριζόντια μέτρα».

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι δυσκολίες είναι υπαρκτές και προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε», αλλά όπως υπογράμμισε είναι θετικό το γεγονός πως παρατηρείται μείωση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχει «πολιτικές και τεχνικές ατέλειες και γραφειοκρατικές δυσκολίες», ενώ τόνισε πως χρειάζεται «ταχεία αποσυμφόρηση του Πειραιά και της Ειδομένης».

Όσον αφορά τις διαγραφές από την ΕΣΗΕΑ δημοσιογράφων που υποστήριξαν το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως δεν συμφωνεί «με τον χαρακτηρισμό "προδότες" και "γερμανοτσολιάδες" είτε για τους δημοσιογράφους είτε για τους πολίτες» και πρόσθεσε:

Η πρώτη ευθύνη είναι σε αυτούς που εκλέγουν τα συνδικαλιστικά όργανα, η παράταξη που υπερτερεί στην ΕΣΗΕΑ δεν είναι φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες δεοντολογίας και να μην γίνεται πλύση εγκεφάλου από κανέναν», επεσήμανε.