Κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την υπογραφή της συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco, για τον ΟΛΠ.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασύγκροτηση και την ανάκαμψη της οικονομίας και πρόσθεσε πως η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, ανέφερε ότι ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην τιμή που έκανε η κυβέρνηση, ορίζοντας η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως επισημαίνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης δεν πωλείται το λιμάνι το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές.

Η συνολική αξία της οικονομικής συμφωνίας αναλύεται ως εξής:

  • 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.
  • 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.
  • 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.
  • 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.