Την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Απριλίου θα διεξαχθεί τελικά η πολυαναμενόμενη συζήτηση της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Η ειδική διαδικασία στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της ίδιας ημέρας. Ο αριθμός και η σειρά των ομιλητών ακολουθεί τις αντίστοιχες διατάξεις της γενικευμένης επερώτησης με κύκλους ομιλητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και εισηγητών.

Για να ληφθεί δε η απόφαση για σύσταση εξεταστικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (120 ψήφοι). 

Ωστόσο το γεγονός ότι η πρόταση κατατίθεται από τη πλειοψηφία καθιστά κάτι περισσότερο από δεδομένο το ενδεχόμενο της υπερψήφισης από την Ολομέλεια. Σε αυτή τη περίπτωση τα κόμματα θα κληθούν να συστήσουν ειδική εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή με την διαδικασία που προβλέπεται και για τις μόνιμες επιτροπές της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχουν την πλειοψηφία των μελών).

Η εν λόγω επιτροπή που μεταξύ άλλων θα έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες της θα καταθέσει το πόρισμά της, δίνοντας τη σκυτάλη στην Ολομέλεια για να κρίνει την περαιτέρω (με προανακριτική) τη διερεύνηση της υπόθεσης.