Ως μια κίνηση με ''σαφή οικουμενική σημασία΄΄ χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συμπληρώνοντας ότι ''στο νησί υπάρχει μια σημαντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης''. 

 «Όπως είχε μεταβεί και στο νησί της Λαμπεντούζα, πάει και στην Λέσβο, τώρα που υφίσταται αυτή η δύσκολη κατάσταση, μια μεγάλη δοκιμασία στο μέτωπο του Αιγαίου», η οποία «απαιτεί αλληλεγγύη και αίσθηση ευθύνης από όλη την κοινότητα των πιστών», προσέθεσε ο Φ. Λομπάρντι.

 «Τώρα που η κατάσταση εκτάκτου ανάγκη είναι τόσο έντονη στο μέτωπο του Αιγαίου, με την επίσκεψή του στην Λέσβο, ο πάπας θέλει να κάνει σαφήτην ανησυχία και την συμμετοχή του», δήλωσε στο ραδιόφωνο Radio Vaticana, o εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού.

«Από την στιγμή, όμως, που βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία, από την άποψη της Χριστιανικής Εκκλησίας είναι κυρίως ορθόδοξη, ο πάπας πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή με τις αρμόδιες ορθόδοξες αρχές, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης και οικουμενικής εγγύτητας προς το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο, η οποία πραγματοποιείται οικουμενικά από τους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών», προσέθεσε ο Φεντερίκο Λομπαρντι.
 
Ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού, τέλος, συμπλήρωσε:

Είναι μια πρόσκληση για ανάληψη ευθύνης και για συμμετοχή η οποία απευθύνεται προς όλους: ο πάπας δεν προβαίνει σε πράξεις με άμεσο πολιτικό χαρακτήρα. Προβαίνει σε πράξεις ανθρώπινου, ηθικούκαι θρησκευτικού χαρακτήρα, με ιδιαίτερη σημασία και αναφορά στην ευθύνη του καθενός, ανάλογα με τον ρόλο του, τη θέση του στην κοινωνία και τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του. Πρόκειται σαφώς και για μια πρόσκληση προς του πολιτικούς να δράσουν αναζητώντας τις πιο ανθρώπινες λύσεις, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν, κατά τις μεγάλες αυτέςαλλαγές της εποχής μας.