«Με τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας στελεχών του ΔΝΤ, η οποία έγινε όπως όλα δείχνουν από την Ελλάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να σπείρει διχόνοια μεταξύ του ΔΝΤ και των υπολοίπων θεσμών, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

H οικονομική εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεφορτωθεί το ΔΝΤ για τον ίδιο λόγο, για τον οποίο το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα». Και σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτός είναι ότι: «το Ταμείο εμμένει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Με την δημοσιοποίηση της συνομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας εξοργίζει την Κριστίν Λαγκάρντ και διακινδυνεύει την εύθραυστη σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ».

Ο έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο δεν δείχνει να ανησυχεί για τη νέα αναστάτωση που προκαλεί, σχολιάζει ακόμη η Handelsblatt και εκτιμά ότι «από την κόντρα με το ΔΝΤ ελπίζει σε εσωπολιτικά οφέλη, με δεδομένο ότι πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ περίπου κατά 8%. (…)»

«Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει σκληρό πόκερ και ρισκάρει πολλά», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα και σημειώνει ότι «επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με μια νέα αντιπαράθεση για ελάφρυνση του χρέους, την οποία, στην παρούσα φάση, δεν χρειάζεται η χώρα».

«Αντ΄ αυτού ο έλληνας πρωθυπουργός», αναφέρει ο αρθρογράφος, «θα έπρεπε να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να συνεχίσει η εκταμίευση των δόσεων». Τον Ιούλιο, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 3,7 δις ευρώ και τονίζει ότι «χωρίς την βοήθεια των δανειστών η χώρα απειλείται με στάση πληρωμών».