«Φωτιές» ανάβει η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο MNI για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, την οποία τοποθετεί στον Ιούλιο. Το δημοσίευμα έρχεται παράλληλα με τη σημερινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν υπάρχει δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, την ώρα που η κυβέρνηση εξέφραζε την αισιοδοξία της για αίσια έκβασή τους μέχρι το πολύ την προσεχή Τρίτη.

Το πρακτορείο στο δημοσίευμά του κάνει λόγο για τη γνωστή διάσταση απόψεων μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος και τις εξελίξεις που προκάλεσε η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου στο Wikileaks.

Η διαρροή αυτή κατά το MNI, καταδεικνύει την ελάχιστη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το χρέος. Πιθανή αποτυχία να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ήταν μία καταστροφή για τη Μέρκελ, παρατηρεί το πρακτορείο. Ανώτερη κυβερνητική πηγή του Βερολίνου, ανέφερε πως η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα:

Ξεκάθαρα η οπτική μας δεν έχει αλλάξει. Θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε την ανάγκη για γρήγορη ελάφρυνση χρέους. Φυσικά η Ελλάδα έχει κάποια προβλήματα με τους πρόσφυγες και δεχόμαστε ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποια ευελιξία στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ευρωζώνης, μιλώντας στο MNI, σημειώνουν πως υπάρχει δεδομένη συμφωνία ότι θα γίνει «reprofiling» του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μειώνοντας τις αποπληρωμές στο 15% του ΑΕΠ ετησίως. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ διαμηνύει πως για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών χρειάζεται γενναία ρύθμιση χρέους ώστε να πέσει ο λόγος προς το ΑΕΠ. Αυτή η τεράστια διαφορά, οδηγεί ορισμένους να εκτιμήσουν πως δεν θα υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης αυτό τον μήνα.

«Λέμε πως είναι πιθανό να έχουμε κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να κλείνει τον Ιούλιο», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο. 

Οι διαφορές των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ δεν περιορίζονται στο χρέος, όπως αναφέρει από την πλευρά της η Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα Ταμείο και Κομισιόν δεν έχουν βρει ακόμη κοινό τόπο σχετικά με το εάν τα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που συζητιούνται με τις ελληνικές αρχές είναι ικανά για να δώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ στο 2018. Αντιθέτως, το ΔΝΤ εκτιμά πως με το υπό συζήτηση πακέτο θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο ωστόσο διαφωνεί και σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού για το 2015. Το ΔΝΤ αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της Αθήνας για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% έως 0,4% του ΑΕΠ το 2015.

Όπως υποστηρίζεται η Eurostat εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει – αφού πρώτα λάβει τα απαραίτητα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ – εντός του Απριλίου τα τελικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015, με το ΔΝΤ, όμως, να υποστηρίζει ότι «η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι χειρότερη» από αυτήν που δείχνουν οι αριθμοί, τονίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επετεύχθη γιατί «η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να πληρώσει κάποια χρέη της προς τους προμηθευτές της».

Πάντως, οι διαρροές από τις Βρυξέλλες είναι αντιφατικές, και αυτό γιατί, τα όσα είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη διαρροή του MNI. Όπως είπε ο εν λόγω αξιωματούχος,  «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι». Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.