current views are: 7

8 Απριλίου 2016
Δημοσίευση19:30

Κόντρα στη Βουλή για αγροτικούς συνεταιρισμούς και γιαούρτι

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Δημοσίευση 19:30’

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

«Ο αγροτικός κόσμος, μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο και να γίνει το παραγωγικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας», είπε ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου, επισημαίνοντας πως αυτό το πλαίσιο δεν υπηρετήθηκε, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση των συνεταιρισμών με πλέον των 3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη κι ακόμη 600-650 εκατ. ευρώ από ανακτήσεις και καταλογισμούς από την ΕΕ.

Υπεραμυνόμενος της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε πως δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης έχουν μόλις 20 από τους 800 συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα, ποσοστό που μεταφράζεται περίπου στο 0,3%.

«Μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και να βλέπουμε έναν χώρο να χάνεται χωρίς να κάνουμε παρέμβαση; Δεν υπηρετούμε κομματικές επιταγές», είπε ο κ. Αποστόλου καθώς η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, πέραν των άλλων «αδυναμιών» του νομοσχεδίου, του καταλόγισαν ότι δεν κατανοεί ότι οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κι όχι κομματικές οργανώσεις ώστε να επιδέχονται παρεμβάσεις με συνδικαλιστικούς όρους.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, παρέχεται ο «απαραίτητος αέρας για να αναπνεύσει ο συνεταιριστικός κόσμος», καθώς καθορίζει τους όρους για δυνατούς, αυτάρκεις κι οικονομικά βιώσιμους συνεταιρισμούς. Επίσης, ανέφερε ότι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν το κυριότερο μέσο για την χειραφέτηση της Ελληνίδας.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Γιώργος Βλάχος, αφού επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς γνωμοδότηση της ΟΚΕ, υπονόησε ότι η κυβέρνηση το προωθεί λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, αφού -όπως εκτίμησε- στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα στον αγροτικό κόσμο. «Απαιτείται πολιτική βούληση για να γίνουν παρεμβάσεις κι όχι απλή καταγραφή των προβλημάτων», ανέφερε, επίσης, τονίζοντας πως οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα.

Εξάλλου, ο κ. Βλάχος καταλόγισε στο υπουργείο «παρεμβατισμό» μέσω του νομοσχεδίου αυτού, σημειώνοντας πως οι συνεταιρισμοί είναι «επιχειρηματικότητα», δεν είναι «συνδικαλισμός», κάτι που «η κυβέρνηση αυτή δεν το έχει κατανοήσει».

Από την Χρυσή Αυγή, ο Ιωάννης Σαχινίδης, εξέφρασε επιφύλαξη επί της αρχής του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας ωστόσο θετικές διατάξεις. Υποστήριξε πάντως πως δεν είναι σημαντικός και επαρκής ο λόγος που επικαλείται η ρύθμιση για την ύπαρξη τριών μελών στους γυναικείους συνεταιρισμούς.

Ο Μιχάλης Τζελέπης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος επίσης έθεσε ζήτηση της έλλειψης έκθεσης της ΟΚΕ, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που διέπεται από την φιλοσοφία του «αποκρουστικού κρατισμού» και την προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, για έλεγχό τους. «Ο συνεταιρισμός είναι επιχείρηση, αν δεν είναι υγιής θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Προσπαθείτε να κομματικοποιήσετε το συνεταιριστικό κίνημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο στόχο τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και των επιδοτήσεων στα χέρια των αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο Νικόλαος Μωραΐτης από το ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει επί της αρχής, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως «ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση του ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς». «Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβερνητική πολιτική προσαρμόζεται στη νέα ΚΑΠ 2020 για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων», είπε.

«Από την πλήρη ασυδοσία, φτάνουμε στη διάρθρωση της κομματικής οργάνωσης», τόνισε η Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας πως το «συνεταιρίζεσθαι» είναι ελευθερία και επισημαίνοντας πως η αγορά είναι εκείνη που θα κρίνει τον αριθμό των μελών ενός συνεταιρισμού.

Για νομοθέτημα που προάγει ένα «σύγχρονο πλαίσιο», μίλησε ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ, υπογραμμίζοντας πως αυτό έχουν ανάγκη οι συνεταιρισμοί ώστε να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Με επιφύλαξη, επί της αρχής του σχεδίου νόμου, τοποθετείται η Ένωση Κεντρώων, και δια του Αναστάσιου Μεγαλομύστακα εξέφρασε διαφωνίες για διατάξεις σχετικές με το όριο των δύο θητειών του προέδρου, αλλά και με την ποσόστωση γυναικών στους συνεταιρισμούς.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγελοδοτροφία θα ζητήσει η ΝΔ

Εξάλλου, αντιπαράθεση ξέσπασε με την έναρξη της συνεδρίασης με αφορμή την πρόβλεψη του νέου κώδικα τροφίμων και ποτών που επιτρέπει την προώθηση στην αγορά γιαουρτιού που δεν περιέχει ελληνικό γάλα.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Βλάχος και ο Γιώργος Κασαπίδης, από την ΝΔ, ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής, καθώς, όπως είπαν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γάλα και το γιαούρτι, αφανίζεται ένας ολόκληρος κλάδος.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, αφού ανέφερε ότι για το θέμα του γιαουρτιού υφίσταται από το 2013 υποχρέωση από την «εργαλειοθήκη», προσέθεσε πως έως το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, δεν υπάρχει θέμα.

«Οι αγελαδοτρόφοι δεν θα αντέξουν ως το Μάιο» αντέτεινε, προς τον κ. Αποστόλου, ο Γ. Κασαπίδης, ενώ ο υπουργός ζήτησε από τον βουλευτή να ενημερώνεται καλύτερα για την παρουσία της χώρας μας στα Συμβούλια υπουργών της ΕΕ, καταλογίζοντάς του ότι «λέει μισές αλήθειες».


σχετικα αρθρα