current views are: 3

8 Απριλίου 2016
Δημοσίευση20:08

Σύγχυση και αλαλούμ από τις διαρροές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σύγχυση προκαλούν οι αντιφατικές διαρροές από την ΕΕ για την πορεία της αξιολόγησης.

Δημοσίευση 20:08’

Σύγχυση προκαλούν οι αντιφατικές διαρροές από την ΕΕ για την πορεία της αξιολόγησης.

Σύγχυση προκαλούν οι αντιφατικές διαρροές από την ΕΕ για την πορεία της αξιολόγησης, καθώς από τη μία το MNI επικαλούμενο αξιωματούχο αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο, ενώ από την άλλη το Αθηναϊκό Πρακτορείο κάνει λόγο για επιθυμία των Βρυξελλών για άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας. Όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει δεν υπάρχει προθεσμία για την κατάληξη των συνομιλιών, ενώ η κυβέρνηση εξέφραζε την αισιοδοξία της για αίσια έκβασή τους μέχρι το πολύ την προσεχή Τρίτη.

Ειδικότερα, το MNI σε δημοσίευμά του για τη διάσταση απόψεων Βερολίνου – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, αναφέρεται στη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου, η οποία κατά το δημοσίευμα καταδεικνύει την ελάχιστη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το χρέος. Πιθανή αποτυχία να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ήταν μία καταστροφή για τη Μέρκελ, παρατηρεί το πρακτορείο. Ανώτερη κυβερνητική πηγή του Βερολίνου, ανέφερε πως η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα:

Ξεκάθαρα η οπτική μας δεν έχει αλλάξει. Θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε την ανάγκη για γρήγορη ελάφρυνση χρέους. Φυσικά η Ελλάδα έχει κάποια προβλήματα με τους πρόσφυγες και δεχόμαστε ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποια ευελιξία στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ευρωζώνης, μιλώντας στο MNI, σημειώνουν πως υπάρχει δεδομένη συμφωνία ότι θα γίνει «reprofiling» του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μειώνοντας τις αποπληρωμές στο 15% του ΑΕΠ ετησίως. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ διαμηνύει πως για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών χρειάζεται γενναία ρύθμιση χρέους ώστε να πέσει ο λόγος προς το ΑΕΠ. Αυτή η τεράστια διαφορά, οδηγεί ορισμένους να εκτιμήσουν πως δεν θα υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης αυτό τον μήνα.

«Λέμε πως είναι πιθανό να έχουμε κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να κλείνει τον Ιούλιο», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο. 

Και ενώ το δημοσίευμα του MNI προκάλεσε πληθώρα ερωτηματικών – καθώς από την κυβέρνηση διαρρέεται πως η συμφωνία στα βασικά μέτωπα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι κοντά, τη σύγχυση ήρθε να εντείνει η διαρροή του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σύμφωνα με την οποία ζητείται συμφωνία… πακέτο μέχρι την Κυριακή.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ επικαλούμενο άλλο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ανέφερε πως «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι». Ο ίδιος τόνισε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Την ίδια ώρα οι Θεσμοί φέρονται να επιστρέφουν στην Αθήνα από τη σύντομη παραμονή τους στις Βρυξέλλες, έχοντας στις αποσκευές τους αιτήματα να ανοίξουν νέα ζητήματα στη διαπραγμάτευση. Όπως μεταδόθηκε, οι δανειστές – κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρονται να επαναφέρουν στο τραπέζι το αίτημα για αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από το 13% στο 23%.

Ταυτόχρονα, μεγάλο «αγκάθι» στο ασφαλιστικό, όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση με τη χθεσινοβραδινή διαρροή της, είναι το ύψος των επικουρικών συντάξεων με το Ταμείο να ζητάει περικοπές και εκεί. 


σχετικα αρθρα