current views are: 5

8 Απριλίου 2016
Δημοσίευση21:01

Γεννηματά: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας – Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον επικίνδυνου αδιεξόδου επεσήμανε από την Τρίπολη η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και έκανε λόγο για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα βγάλει την χώρα από την κρίση.

Δημοσίευση 21:01’

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον επικίνδυνου αδιεξόδου επεσήμανε από την Τρίπολη η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και έκανε λόγο για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα βγάλει την χώρα από την κρίση.

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον επικίνδυνου αδιεξόδου επεσήμανε από την Τρίπολη η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και έκανε λόγο για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα βγάλει την χώρα από την κρίση.

«Πριν από ενάμιση χρόνο βλέπαμε φως στην άκρη του τούνελ – ανέφερε η κ. Γεννηματά – και οι πειραματισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διέλυσαν τις προσδοκίες και κατάφεραν να γυρίσουν την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση και να φορτώσουν στις πλάτες των Ελλήνων ένα νέο δάνειο, με το τρίτο μνημόνιο και νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως αδυνατεί να διαπραγματευτεί και πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο, μεταξύ ιδεοληψιών και υποχωρήσεων, εκτιμώντας ότι θα φέρει μια επώδυνη για τους πολίτες και επικίνδυνη για την οικονομία συμφωνία. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί με επικοινωνιακά τρικ και καλλιεργώντας θεωρίες συνομωσίας, να «περάσει» το αποτέλεσμα της αξιολόγησης στους βουλευτές του και την κοινωνία «και μπορεί να το καταφέρει στους βουλευτές του, αλλά η κοινωνία γνωρίζει και δεν πείθεται».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική η ανεργία και η φτώχια αυξάνονται, ο αναπτυξιακός νόμος αν και εξαγγέλθηκε, πολλάκις αγνοείται, το πακέτο Γιούνκερ μένει κενό γράμμα και είμαστε είπε, η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στις επενδύσεις. Πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία καταρρέουν, και από τις 4.500 προγραμματισμένες προσλήψεις στην υγεία έγιναν μόνο 916 – και στον αντίποδα σημείωσε πως, «το βόλεμα των ημετέρων είναι καθημερινό φαινόμενο και προκαλεί την κοινωνία», οι θεσμοί υπονομεύονται, η δικαιοσύνη δοκιμάζεται, δημοσιογράφοι φιμώνονται και «πλανάται το φάντασμα της λογοκρισίας».

Επεσήμανε πως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υποδύεται τον αρχάγγελο της κάθαρσης, όταν σε στελέχη της κυβέρνησης υπάρχουν κρούσματα αμνησίας που ξεχνούν να μεταβιβάσουν μετοχές ή κάνουν ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να κουνά το δάκτυλο – κι αν θέλουν είπε, διαφάνεια, να κάνουν δεκτή την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Εξεταστική Επιτροπή στην οικονομία, από την ημέρα που μπήκε η χώρα στο ευρώ μέχρι σήμερα.

Για την προσφυγική κρίση σημείωσε πως τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν, υπογραμμίζοντας ότι, «δυστυχώς η κυβέρνηση δέχθηκε μια συμφωνία που κλείνει τα σύνορα και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα». Η κυβέρνηση είπε, έχει χάσει τον έλεγχο και περιορίζεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, μεταφέροντας τους πρόσφυγες «για να μην φαίνονται».

«Δεν μπορεί να ανεχόμαστε καταστάσεις που διχάζουν τους Έλληνες» τόνισε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες και να διεκδικήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Απέτυχε, δεν μπορεί, γι’ αυτό έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή», υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Είναι ώρα να αντιληφθούμε και να δεχθούμε όλοι την αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει πειστικά και την προσφυγική κρίση».

Στην κυβέρνηση αυτή, εξήγησε, απαράβατος όρος είναι η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και θα έχει ως πρώτο στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. «Εμείς θα στηρίξουμε μια τέτοια κυβέρνηση, χωρίς να επιζητούμε σώνει και καλά καρέκλες και αξιώματα» δήλωσε η ίδια. Μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει ως στόχο την απομείωση του χρέους, θα στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που πρέπει να υπάρξουν για να διασφαλισθεί η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τομές που αφορούν την λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Αναφορικά με την ΝΔ σημείωσε, πως δεν μπορεί να μιλάει για εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες και σημείωσε ότι, «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρός της έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική αντίστοιχη με εκείνη του 2012. Είναι η στρατηγική με στόχο την παλινόρθωση της Δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι, ο χώρος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν μπορεί να περιμένει, ούτε να ομφαλοσκοπεί, εγκλωβισμένος σε στείρες αντιπαραθέσεις.

«Χαιρετίσαμε ως θετική εξέλιξη την απάντηση του Ποταμιού και ως προϋπόθεση αυτής της συμπόρευσης ορίζεται ο διάλογος. Τα δύο κόμματα προχωρούν στη δημιουργία μικτής επιτροπής με μέλη που θα υποδειχθούν από όλα τα κόμματα ή κινήσεις της Κεντροαριστεράς που το επιθυμούν, και επιδιώκουμε τον συντονισμό της δράσης των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων» ανέφερε η κ. Γεννηματά. Σύμφωνα με την ίδια, «η συζήτηση για το ποιος εκφράζει το νέο και το παλιό, και ποιος είναι ο καθαρός και ποιος είναι ο βρώμικος είναι συζήτηση κενή περιεχομένου. Η συζήτηση αυτή είναι τοξική, διαλυτική και κρύβει απουσία ιδεών και αδυναμία να παρθούν αποφάσεις».

«Δεν θέλω η συμμαχία μας να γίνει περίκλειστο φρούριο με τιμάρια κατά φαντασία βαρόνων. Πρέπει να είναι κινηματική, ανοιχτή στην κοινωνία» τόνισε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε πως, «οι συνθήκες στη χώρα είναι τέτοιες, που είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος εξουσίας».


σχετικα αρθρα