Πιεστικό γίνεται το σκηνικό για την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση και την πολυπόθητη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το αισιόδοξο κλίμα του προηγούμενου διαστήματος έδωσε τη θέση του σε σκιές και σύννεφα, που άρχισαν να ανατέλλουν κυρίως μετά ή με αφορμή την υπόθεση wikileaks.

O στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο απομακρύνεται μέρα με τη μέρα. Το σκηνικό που στήνεται αρχίζει να θυμίζει παρελθούσες περιπτώσεις,

Μετά το χθεσινό Euro Working Group στις Βρυξέλλες πηγές τόνιζαν με νόημα πως το μόνο σχόλιο που μπορεί να γίνει είναι ότι ελπίζουμε.

«Ελπίζουμε ότι οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα φτάσουν σε συμφωνία για το συνολικό πακέτο το συντομότερο δυνατό, ώστε αυτό να αποτελέσει τη βάση για μια επιτυχημένη αξιολόγηση», τόνιζαν με νόημα.

Απέφυγαν, δε,  επανειλημμένως να δώσουν χρονοδιάγραμμα και στόχους.

Αυτό σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο MNI για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, την οποία τοποθετεί στον Ιούλιο, δημιουργούν σκηνικό αβεβαιότητας.

«Λέμε πως είναι πιθανό να έχουμε κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να κλείνει τον Ιούλιο», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πεποίθηση πως υπάρχουν περιθώρια να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Απρίλίο, ενώ έλληνας αξιωματούχος σχολίαζε με νόημα πως «εμείς προχωράμε με γνώμονα έναν ολόκληρο λαό και την αξιοπρέπειά του και κάποιοι άλλοι κάνουν απλώς πολιτική».