Το τελευταίο και κρισιμότερο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τους δανειστές είναι τις επόμενες ώρες με την αγωνία να είναι στα ύψη. Αργά το απόγευμα θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, και κυρίως το ύψος των μειώσεων στις νέες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές. Ιδιαίτερα οι Επικουρικές έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο του ΔΝΤ που δείχνει αμετακίνητο και δεν δέχεται ούτε συζήτηση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, γεγονός που επαναφέρει σενάρια μείωσης μέχρι και 40%.

Επίσης όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την συνάντηση η ελληνική πλευρά δέχεται πιέσεις για μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40% από το 43%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες όσον αφορά το ανταποδοτικό κομμάτι κατά 15% - 20%. Πάντως πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι ένας μέσος συντάξιμος μισθός 1.000 ευρώ θα έχει τελική αναπλήρωση 78,4%, αν συνυπολογιστεί και η Εθνική Σύνταξη, θα προσεγγίζει δηλαδή τα 800 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα διασωθούν οι συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές) μέχρι τα 1.300 έως 1.400 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος όσον αφορά στις επικουρικές ότι οι Ευρωπαίοι δέχονται τη "ρήτρα βιωσιμότητας" που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ενώ το ΔΝΤ ζητεί εφαρμογή της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος". Η πρόταση της κυβέρνησης (και προκειμένου να μετριαστούν οι - όποιες - μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις) προβλέπει  τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ, να απορροφηθούν από το ΕΤΕΑ.

Οριστική θεωρείται η συμφωνία για το ύψος της Εθνικής Σύνταξης που θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, καθώς και στη μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.