Η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά. Αθήνα και δανειστές θα ξαναρχίσουν τις συζητήσεις το Σάββατο με στόχο έως την Τρίτη - ημέρα αναχώρησης των τροϊκανών - να έχουν συμφωνήσει -όχι σε κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά- σε δύο ξεχωριστά κείμενα: Το πρώτο μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων και το δεύτερο μεταξύ Αθήνας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα δύο κείμενα θα είναι βασικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων που θα μεταφερθεί στην Εαρινή Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που θα γίνει στην Ουάσιγκτον. Αιτία που οδήγησε τις συζητήσεις να χωριστούν στα δύο αποδείχθηκε η αδυναμία συμφωνίας όλων των μερών σε ένα κείμενο και το ΔΝΤ να θεωρεί ότι τα μέτρα προς συμφωνία ύψους 5,4 δισ. € δεν εξασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 αλλά μόλις 1,5%. Επιπροσθέτως, από τη Νέα Υόρκη η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από την Αθήνα μεταρρυθμίσεις και από τους απρόθυμους Ευρωπαίους να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις ελάφρυνσης στο ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα πάντως με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κεφάλαιο» ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμη πως θα διαχειριστούν το θέμα του ελληνικού κεφαλαίου. Η Κομισιόν θέλει η επιμήκυνση της αποπληρωμή των δανείων να φτάσει το πολύ τα 20 χρόνια, ενώ το ΔΝΤ μιλάει για 70. Επίσης η Κομισιόν είναι υπέρμαχη της ισχύουσας περιόδου χάριτος όταν το ΔΝΤ μιλάει για 30 χρόνια και μάλιστα με χαμηλότερα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή όμως, πηγές της Ευρωζώνης σε δηλώσεις στο ΑΠΕ, έλεγαν ότι «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι». Μάλιστα ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η εκταμίευση που τώρα διακυβεύεται θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει σε non-paper που εξέδωσε ότι στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά κερδίζει έως τώρα την παρτίδα του φορολογικού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους σε φορολογικό πακέτο 3,6 δισ. € που περιλαμβάνει μειωμένο αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ, αυξημένους φορολογικούς συντελεστές και αύξηση των έμμεσων φόρων σχεδόν σε ό,τι κινείται.

Αξίζει να πούμε πάντως ότι το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για νίκη και στο ασφαλιστικό διαβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν αλλά και ότι υπάρχει συμφωνία ως προς το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και στα 345 με 15 έτη. Παραμένουν όμως μεγάλες διαφορές στις επικουρικές συντάξεις και στα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ το ΔΝΤ ζητά δεσμεύσεις από τώρα για τα εργασιακά παρότι αποτελούν αντικείμενο της επόμενης αξιολόγησης.

Σημαντικές διαφορές υπάρχουν και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων το θέμα με τη μεγαλύτερη απόσταση, για το οποίο η κυβέρνηση κάποια στιγμή επεδίωκε να το μεταφέρει σε μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις, τώρα όμως διαψεύδει τις πληροφορίες για μετακίνηση του στην επόμενη αξιολόγηση.

Τα σημεία τριβής συμπληρώνουν η Ενέργεια, η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μαζί με τα έσοδα που πρέπει να αποφέρει το οποία έχουν ως στόχο τα 50 δισ. όμως ήδη σε συνέντευξή του ο Γιώργος Σταθάκης έχει πει ότι αν φτάσουν τα 15 δισ. θα είναι επιτυχία.