Τριάντα πέντε χρόνια κοινής πορείας έκλειναν φέτος ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιάννη Αγγέλου.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα γραφεία της επιχείρησης που είχε ο πατέρας του μετέπειτα Πρωθυπουργού, Αλέκος Καραμανλής, όπου ο Αγγέλου εργαζόταν ως νεαρός δικηγόρος.

Ενδεικτικό των δεσμών που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών ήταν ότι στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, ο Γιάννης Αγγέλου γνώρισε και την Αλεξάνδρα Μουρτζά, με την οποία παντρεύτηκε και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άγγελο και το Δημήτρη.

Δεν αποτέλεσε, συνεπώς, έκπληξη που η φιλία των δύο ανδρών μετουσιώθηκε σε κοινή πολιτική πορεία, όταν ο μετέπειτα Πρωθυπουργός ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από την πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Αγγέλου βρέθηκε, από την αρχή μέχρι και το τέλος στο πλευρό του αφού διετέλεσε ο εξ απορρήτων του, τόσο στη διαδρομή προς την ηγεσία της Ν.Δ. όσο και στη συνέχεια στα χρόνια του Μαξίμου. Ακόμη και μετά την εκλογική ήττα του 2009, ο Αγγέλου – και η κ. Αλεξάνδρα Αγγέλου που είχε αναλάβει ιδιαιτέρα του Κ. Καραμανλή – παρέμειναν στο πλευρό του, στο γραφείο της Παναγή Κυριακού.

Εκεί, που μέχρι και πριν μερικούς μήνες όταν πλέον η πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο τον οδήγησε στο Ερρίκος Ντυνάν, ο Αγγέλου αποτελούσε σημείο αναφοράς για όσους επισκέπτονταν τον πρώην Πρωθυπουργό. Όλοι περνούσαν για μία καλημέρα ή για πολιτική κουβέντα από το γραφείο του, συνήθως με καφέ και τσιγάρο, το οποίο – παρά τις φωνές της συζύγου του – δεν αποχωριζόταν.

Άριστος, πλέον, γνώστης της γαλάζιας βάσης αλλά και των κομματικών ισορροπιών, ο Αγγέλου αποτελούσε, επί της ουσίας, προέκταση του ίδιου του Καραμανλή. Πλην, όμως, παρέμενε συνήθως «σιωπηλός». Η ταύτισή του με τον Κ. Καραμανλή είχε καταστήσει τον ήδη μετρημένο Γ. Αγγέλου ιδιαιτέρως προσεκτικό σε όσα έλεγε και όσα δεν έλεγε αφού ήθελε να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο που μία δική του φράση θα αποδιδόταν στον πρώην Πρωθυπουργό χωρίς να πρέπει.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του, μαζί με το γεγονός ότι ουδέποτε αναζήτησε θέσεις εξουσίας ή την προβολή, τον κατέστησαν ιδανικό χειριστή των κρίσιμων θεμάτων της κυβέρνησης 2004 – 2009.