Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

- Κύριε Αυγενάκη, πρόβλεψη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο επόμενο διάστημα ενόψει της αξιολόγησης υπάρχει;

- Δυστυχώς με αυτή την Κυβέρνηση κανείς δε μπορεί να κάνει προβλέψεις. Το Μάιο 2015 ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι η συμφωνία καθαρογράφεται. Τελικά συμφωνία είδαμε τον Αύγουστο. Και αυτό είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες πλέον ακροβασίες του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Όπως φαίνεται δε, δε νομίζω να έχουμε σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δυστυχώς έχουμε την πιο ανίκανη, αναποτελεσματική και διεφθαρμένη κυβέρνηση.

- Η κυβέρνηση όμως, δια της κας Γεροβασίλη, σας προσάπτει ότι προσπαθήσατε να περάσετε στην κοινωνία μια εικόνα κωλυσιεργίας της διαπραγμάτευσης, την ώρα που όπως υποστηρίζουν η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς μείωση συντάξεων και νέα μέτρα.

- Η κα Γεροβασίλη δεν αντιλαμβάνεται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι θεατής στην όλη διαδικασία όπως όλοι οι Έλληνες. Μας κατηγορεί η Κυβέρνηση σα να χειριζόμαστε εμείς τη διαπραγμάτευση. Εμείς όσες διαπραγματεύσεις χειριστήκαμε τις χειριστήκαμε με υπευθυνότητα και γι’ αυτό ήταν επιτυχείς. Επίσης σε ποια μείωση συντάξεων και νέα μέτρα αναφέρεστε; Τα 5.5 δις μέτρα επειδή δεν αφορούν συντάξεις νομίζετε ότι δεν αγγίζουν τους συνταξιούχους; Δυστυχώς, αλλά το ψέμα και η υποκρισία έχουν γίνει ταυτόσημα της πολιτικής μας ζωής.

- Θεωρείτε ότι η κοινωνία θα αντέξει αυτά τα 5,5 δις; Η νέα φοροκαταιγίδα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο;

- Δυστυχώς, η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ούτε τα 5.5 δις επιπρόσθετα μέτρα, ούτε και τη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Απέναντι στα τραγικά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τελευταίο καταφύγιο για τον κ. Τσίπρα είναι η αναζήτηση εχθρών. Όσο η αναζήτηση αυτή, αλλά και η δίψα της παρέας του Μαξίμου για παραμονή στην εξουσία διαρκεί, τόσο η ύφεση βαθαίνει, η στάση εσωτερικών πληρωμών διευρύνεται, ο λογαριασμός που θα πληρώσει ο κάθε Έλληνας ανεβαίνει και το κύρος της χώρας καταρρακώνεται. Μοιραία ο κ. Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές.

- Αυτό το "φύγετε" προς την κυβέρνηση, πότε θεωρείτε ότι θα πραγματωθεί; Η ΝΔ, είναι έτοιμη αν χρειαστεί να κυβερνήσει;

- Δυστυχώς, η παρούσα Κυβέρνηση έχει μια ακατανόητη εμμονή με την εξουσία, στο βαθμό μάλιστα που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να τη διατηρήσει. Το βλέπουμε καθημερινά αυτό.

Εμείς ως ΝΔ δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και σας λέω ότι σαφώς και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρα όποτε χρειαστεί.

- Έχετε βάλει και προσωπικό στοίχημα θα έλεγα, το άνοιγμα προς την κοινωνία. Πως το εννοείτε; Βλέπετε να προχωρά;

- Το άνοιγμα στην κοινωνία κ. Ευθυμίου δεν είναι ένα προεκλογικό ευφυολόγημα. Είναι απαίτηση της κοινωνίας και της νέας εποχής. Η ΝΔ δεν ήταν ποτέ ένα μονοθεματικό κόμμα. Αντίθετα ήταν το κόμμα της προόδου. Σήμερα όμως, η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη από νέο «αίμα», φρέσκα μυαλά, καινούριες νοοτροπίες και παράλληλα να αξιοποιήσει και την εμπειρία των παλαιότερων στελεχών της. Η διεύρυνση για την οποία μιλάμε, το άνοιγμα στην κοινωνία δηλαδή, ήδη εξελίσσεται και με μεγάλη επιτυχία.

Την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με τον Πρόεδρο κ. Κ. Μητσοτάκη εγκαινιάσαμε την δράση «Συμμετέχω στη ΝΔ» η οποία δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη, αλλά κυρίως σε όλους τους ενεργούς πολίτες, τους ανθρώπους της γνώσης, της παραγωγής και της αριστείας. Μέσα από το symmetexw.nd.gr, φέρνουμε τους πολίτες σε επαφή με τις Γραμματείες της ΝΔ, οι οποίες αποτελούν τον οργανωτικό ιστό της παράταξής μας και με τους Τομείς Κοινοβουλευτικού Έργου. Βάζουμε την κοινωνία στο πυρήνα της διαδικασίας του policy making. Δεν παράγουμε πολιτική ερήμην της. Δεν αναζητούμε βουβά κομματικά ακροατήρια. Αναζητούμε ενεργούς πολίτες που θέλουν να ακουστούν.

- Στο Συνέδριο της ΝΔ να περιμένουμε εκπλήξεις;

- Το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ θα είναι ένα συνέδριο που θα σημάνει μια νέα αρχή για το κόμμα, μια νέα σελίδα, με αλλαγές εμφανείς και απτές στη δομή και τη λειτουργία, αλλά και μια ξεκάθαρη και ευρεία ιδεολογική και κοινωνική προσέγγιση. Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας αποκτούν ενισχυμένο ρόλο και ευθύνη για την πορεία του κόμματος. Αυτή είναι η δέσμευση του Προέδρου μας, αλλά και όλων εμάς που δουλεύουμε για τη διοργάνωση του 10ου Τακτικού Συνεδρίου.

- Προφανώς θα είστε ο επόμενος Γραμματέας στο κόμμα. Ποιο είναι το σχέδιό σας για την κεντροδεξιά παράταξη;

- Επιδιώκουμε όλοι οι συνεργάτες του Προέδρου, η Νέα Δημοκρατία καλύτερα οργανωμένη πλέον, να δώσει ξανά νόημα στην πολιτική, να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις επιθυμίες των πολιτών, να αποτελέσει μέσο διαμόρφωσης της αντίληψης των πολιτών για το «δημόσιο συμφέρον» και να πραγματώνει τις ανάγκες τους. Επιδιώκουμε με κορύφωση το συνέδριο να εδραιώσουμε ανοικτές, συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες. Μέσα από έναν πλουραλισμό ιδεών, απόψεων και θέσεων δημιουργούμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό κόμμα, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα. Στόχος μας είναι, με αρχές, με συνέπεια και αξιοπιστία, να παράγεται πολιτική συστηματικά, συμμετοχικά με την εμπλοκή όλων των μελών του κόμματος.

Απ’ όποια θέση και αν βρεθώ την επομένη του Συνεδρίου, είναι βέβαιο ότι θα εργαστώ σκληρά, και οι πόρτες του γραφείου μου θα είναι ανοιχτές για τα κομματικά στελέχη, τα μέλη της παράταξής μας και την κοινωνία χωρίς διαχωρισμούς.

- Έχετε προβεί και εσείς και το κόμμα σας σε καταγγελίες για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη και αναλάβατε σχετικές πρωτοβουλίες. Θα έχουν αποτέλεσμα και τι προτίθεστε να αλλάξετε αν γίνετε κυβέρνηση;

- Πράγματι. Υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες για το μέγεθος διαφθοράς αυτής της Κυβέρνησης. Για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί όμως, θα σας πω ότι κι εμείς είχαμε τις δικές μας μαύρες σελίδες. Δεν το αρνούμαστε και ο Πρόεδρός μας δεν είναι διατεθειμένος να δείξει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

Δε σας κρύβω ότι έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τη διαφθορά ως χώρα, σε οικονομικό επίπεδο, θεσμικό επίπεδο και βέβαια σε επίπεδο αξιοπιστίας. Σας μιλώ για μια διαφθορά διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, το δημόσιο βίο και το Κράτος που το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως αντιλαμβάνεστε αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Το τέρας της διαφθοράς όμως, δεν αντιμετωπίζεται, όπως τουλάχιστον «προσπαθεί» ο κ. Τσίπρας, δηλαδή να αντικαταστήσει την υπάρχουσα διαφθορά με μία άλλη, που θα συμπορεύεται με εκείνον.

Η διαφθορά ανθεί εκεί που οι θεσμοί βάλλονται ή υπολειτουργούν και ο κ. Τσίπρας εδώ και ενάμισι χρόνο «πυροβολεί» εν ψυχρώ τους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Ως ΝΔ έχουμε τονίσει ότι προέχει πρωτίστως η ενίσχυση των θεσμών για την πάταξη της διαφθοράς και αυτό είναι το βασικό στοιχείο της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε.

- Για όλη αυτή την κατάσταση, ιδιαίτερα στην οικονομία, θα πληρώσει κανείς, όπως ζητά και το σύνολο της κοινωνίας;

- Είναι πάρα πολύ σημαντικό κ. Ευθυμίου να υπάρξει μια ενδελεχής έρευνα για το πώς φθάσαμε στα μνημόνια και τη διεθνή επιτροπεία. Όχι μόνο για την κοινωνία που δικαιούται μια δικαίωση και θα αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα, αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα. Πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας. Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας.

Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο όμως να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και όχι βέβαια να χρονίσει μεταθέτοντάς το αόριστα στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να σκεφτούμε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι υποχρεωμένη μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα να ανταπεξέλθει σε υψηλές οικονομικές υποχρεώσεις και νομικές δεσμεύσεις και με ένα σωρό μέτωπα ανοιχτά.