Κάτι από το περσινό καλοκαίρι έχει αρχίσει να θυμίζει η διαπραγμάτευση τις τελευταίες ώρες. Με τους τρεις βασικούς παίκτες (Αθήνα, ΔΝΤ, ευρωπαϊκοί θεσμοί) να καλούνται να βρουν λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα, αλλά, την ίδια στιγμή, οι αποστάσεις σε κάποια θέματα να παραμένουν ακόμη μεγάλες.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις το ΔΝΤ δείχνει να σκληραίνει εσχάτως τη στάση του. Για παράδειγμα, η Ντέλια Βελκουλέσκου εμφανίζεται να ζητά και άλλα μέτρα, ανεβάζοντας το σχετικό λογαριασμό. Ενώ από τα δύο κείμενα που έχουν κατατεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο (ΔΝΤ –ευρωπαϊκοί θεσμοί), η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Επί παραδείγματι ενώ φορολογικό και ασφαλιστικό θεωρούνταν θέματα κλεισμένα, η σκλήρυνση της άλλης πλευράς στο αφορολόγητο από τη μια, τις επικουρικές συντάξεις από την άλλη, υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τη βασική αρχή της διαπραγμάτευσης. Ότι, πάντα λίγο πριν τη συμφωνία, η άλλη πλευρά προσπαθεί να πάρει ό, τι παραπάνω μπορεί.

Τα γεγονότα αυτά προβληματίζουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ενώ ακόμη δεν έχει διαφανεί η διαφορά αντίληψης στο στρατόπεδο των δανειστών, μεταξύ Ε.Ε. και Ταμείου με άλλα λόγια. Στο θέμα του χρέους ασφαλώς και ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, εκεί όπου Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζονται να βρεθούν στο στόμα του ..θηρίου.

Όλα εξάλλου δείχνουν ότι έχει φτάσει η στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα να ενεργοποιήσει εκ νέου το όπλο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σηκώσει το τηλέφωνο μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο να συνομιλήσει με ομολόγους του αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το τηλεφώνημα που εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είναι εκ των πραγμάτων αυτό με την Άνγκελα Μέρκελ. Συνομιλία που θα έλθει εν πολλοίς σε συνέχεια της συνάντησης που είχε η γερμανίδα Καγκελάριο με την Κριστίν Λαγκάρντ.