Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αύριο. 

Όπως έχει ήδη γράψει το newpost.gr η ελληνική πλευρά δέχθηκε πιέσεις για μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40% από το 43%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες όσον αφορά το ανταποδοτικό κομμάτι κατά 15% - 20%. Πάντως πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι ένας μέσος συντάξιμος μισθός 1.000 ευρώ θα έχει τελική αναπλήρωση 78,4%, αν συνυπολογιστεί και η Εθνική Σύνταξη, θα προσεγγίζει δηλαδή τα 800 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα διασωθούν οι συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές) μέχρι τα 1.300 έως 1.400 ευρώ.

AdTech AdΣε ότι αφορά στις επικουρικές ότι οι Ευρωπαίοι δέχονται τη "ρήτρα βιωσιμότητας" που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ενώ το ΔΝΤ ζητεί εφαρμογή της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος". Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει  τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ, να απορροφηθούν από το ΕΤΕΑ.

Οριστική θεωρείται η συμφωνία για το ύψος της Εθνικής Σύνταξης που θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, καθώς και στη μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.