Στο παρελθόν και ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης και φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ακόμη το ΠΑΣΟΚ ήταν σε περίοδο παντοδυναμίας είχαν προσκαλέσει το Συνασπισμό σε διάλογο.

Είχαν μιλήσει για την κυβερνώσα Αριστερά. Οι προτάσεις τους δεν είχαν βρει ανταπόκριση ούτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ,ούτε στον τότε Συνασπισμό που βολόδερνε ανάμεσα στο 3%-4%. Τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί .

Ο πρώην Συνασπισμός, νυν ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας και το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει κοντά στο 5% προσπαθώντας να συγκεντρώσει οπλές τις κινήσεις και τα κόμματα του χώρου. Είναι πιθανό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν;

Το ερώτημα πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη από το 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά κατέλαβε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Επί της ουσίας λένε στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ κυβερνά αλλά με το κακό ΠΑΣΟΚ .

Υπενθυμίζουν πως στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αρκετά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ Κουρουμπλής, Σπίρτζης, Τόσκας ενώ σε κρίσιμες θέσεις της κρατικής μηχανής υπηρετούν στελέχη που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ σε μία νύχτα όταν μυρίστηκαν εξουσία με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν αυτά τα δύο κόμματα να συνυπάρξουν σε μία κυβέρνηση "δεν πρόκειται ποτέ η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν συμμετέχει η ΝΔ" μας λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. 

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα επιθυμούσαν μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -Δημοκρατική Συμπαράταξη -Ποτάμι. Για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν δύο σοβαρά εμπόδια , πρώτον πως πρέπει ο κύριος Τσίπρας για ακόμη μια φορά να διαψεύσει τον εαυτό του και να εγκαταλείψει τον Πάνο Καμμένο και δεύτερον να δεχθούν τα άλλα δύο κόμματα.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Παράλληλα θα πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις των Ταλιμπάν του ΠΑΣΟΚ όπως τους αποκαλούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Λοβέρδου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βασίλη Κεγκέρογλου που πυροβολούν μαζικά την κυβέρνηση όταν τους δίνεται η ευκαιρία.

Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας Βενιζέλος ο οποίος πραγματοποιεί την επόμενη εβδομάδα εκδήλωση για να αποδείξει τα οφέλη του PSI στην ελληνική οικονομία. Ο βασικός φόβος στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως η οικονομία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης και ο κύριος Τσίπρας θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Κάτι τέτοιο το θεωρούν καταστροφικό αλλά δύσκολα τελικά βλέπουν, αν και το επιθυμούν ,να προκύπτει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Πάντως μπορεί Συριζαίοι και Πασόκοι να αλληλοκαρφώνονται και να αλληλοβρίζονται ,είναι όμως πιο κοντά απ΄ότι θέλουν να δείχνουν. Κάτι τέτοιο ίσως φανεί στον εκλογικό νόμο όπου ο κύριος Τσίπρας αναμένεται να κλείσει το μάτι και η Χαριλάου Τρικούπη να ανταποκριθεί .