Η πιο καθοριστική ημέρα για το αν οι δανειστές και η κυβέρνηση θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για τις ανάγκες της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με συμφωνία στα χέρια τους ή όχι, αναμένεται να αποδειχθεί το τρέχον 24ωρο.

Και τούτο γιατί οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες και είναι προφανές ότι θα χρειαστεί πολύς κόπος για τη γεφύρωσή τους. Η εικόνα που εμφάνισαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου κατά τη χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε πάντως τις ανησυχίες κάποιων κυβερνητικών στελεχών που ανέμεναν περαιτέρω σκλήρυνση της άλλης πλευράς όσο θα προσεγγίζουμε προς το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Τούτο ήταν αναμενόμενο όχι μόνο ως διαπραγματευτική τακτική αλλά και ως πράξη αντεκδίκησης για την προηγούμενη διαρροή –δημοσιοποίηση του διαλόγου Τόμσεν Βελκουλέσκου, έλεγε στο newpost.gr. κυβερνητικό στέλεχος. Στο άλλο στρατόπεδο υπεύθυνος για το πώς έφθασε ο διάλογος στα wikileaks ήταν και παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Αθήνας.

Εν τούτοις μέσα στο ...μαύρο αυτό τοπίο, η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει χάσει τις τελευταίες της ελπίδες για γρήγορη, επιτυχή κατάληξη, πριν το οικονομικό επιτελείο μεταβεί στην έδρα του ΔΝΤ. Γιατί μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να μεταφράσει κανείς τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου τα ξημερώματα, «είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας».

Δεν θέλει κανείς, άλλωστε,  σε Ελλάδα και Ευρώπη, να διανοηθεί πώς θα ξημερώσουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα στην περίπτωση διαπιστωμένου ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις. Και αυτή είναι μια πίεση που ασκείται και προς τις δύο πλευρές, Αθήνα και δανειστές.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια που είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν έχει επιτευχθεί ως τώρα συμφωνία, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο διαρκώς με νέες προτάσεις που είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών, εν τούτοις συνεχίζουν να ζητούν τα ...πάντα όλα (αλλιώς το λένε τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά μάλλον είναι φράση που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί!).

Αλλά και στο ασφαλιστικό «ζητούν αίμα» κατά τη διατύπωση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα, αποτυπώνοντας έτσι την άτεγκτη στάση της άλλης πλευράς κυρίως στο θέμα για το οποίο εγκαίρως σας είχε ενημερώσει το newpost.gr.: τις επικουρικές συντάξεις.

Χάσμα, τέλος, και στο δημοσιονομικό κενό, εκεί όπου οι δανειστές εστιάζουν στην εισπραξιμότητα των προτεινόμενων μέτρων, αν δηλαδή από τα νέα χαράτσια θα προκύψουν τα ποσά που προϋπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών.