Η πρόσφατη αποκάλυψη του wikileaks για την τηλεδιάσκεψη των στελεχών του ΔΝΤ υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις, έφερε σε αμηχανία την Κομισιόν και εξόργισε το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σχολιάζει το Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα.

Το Reuters αναφέρει επίσης πως διακυβεύονται η φήμη του ΔΝΤ, ως αυστηρού εφαρμοστή προγραμμάτων διάσωσης που έχει στόχο να κάνει βιώσιμα τα χρεωμένα κράτη και η αποφασιστικότητα της ΕΕ να διατηρήσει ενωμένη την ευρωζώνη, αλλά και να αποτρέψει μία ακόμη επιζήμια ελληνική κρίση, ενώ αναφέρεται και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε τη διαρροή για να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ακόμη πιο οδυνηρών θυσιών για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων και να προσπαθήσει να στριμώξει τους συντηρητικούς αντιπάλους του».

Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, απέτυχαν οι προσπάθειες να μπει ένα «διαχωριστικό», ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ και να απομονωθεί ο Πολ Τόμσεν, βετεράνος των εξαετών επίπονων διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

«Κάθε φορά που ο Τσίπρας πρέπει να συμβιβαστεί, χρειάζεται να δημιουργήσει έναν εξωτερικό εχθρό», σχολιάζει στο Reuters ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Πρόκειται για έξυπνη εγχώρια πολιτική παρότι πρόκειται για ανόητη διπλωματία», συμπληρώνει.