Σε εκδήλωση που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο πνευματικό κέντρο της Άμφισσας, με αφορμή τον εορτασμό της 195ης επετείου από την απελευθέρωση του κάστρο των Σαλώνων, ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το «χρυσό κλειδί» της πόλης.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον δήμαρχο «για την μεγάλη τιμή που μου περιποιείτε, η οποία αποτελεί για μένα αείρροη πηγή έμπνευσης κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».

Όπως προσέθεσε στη συνέχεια, «αυτό το συμβολικό "χρυσό κλειδί" θα μου επιτρέπει εφεξής -φυσικά μεταξύ άλλων- ν' ανοίγω διάπλατα την πόρτα της μακραίωνης ιστορίας της Άμφισσας, προκειμένου ν' αντλώ απ' αυτήν, κάθε φορά που οι συνθήκες το επιβάλλουν, τ' απαραίτητα διδάγματα, τόσο για τον σεβασμό του δημόσιου συμφέροντος στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα αρμοδιοτήτων μου, όσο και για την υπεράσπιση της απαράμιλλης εθνικής μας κληρονομιάς».

Όσον αφορά στην σημερινή επέτειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο κάστρο των Σαλώνων γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Εθνεγερσίας του 1821, προσθέτοντας ότι η όλη περιοχή είχε μέγιστη συνεισφορά αγωνιστών του 1821.

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι δυο, μόλις, μέρες αφότου σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα, στις 27 Μαρτίου 1821, η Άμφισσα γινόταν η πρώτη πόλη της Ρούμελης που εξεγέρθηκε και ανήμερα το Πάσχα στις 10 Απριλίου 1821, οι αγωνιζόμενοι Έλληνες άλωσαν το εμβληματικό κάστρο των Σαλώνων, το οποίο έτσι κατέστη ένα από τα πρώτα σύμβολα ελευθερίας των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η δημιουργία του ενιαίου Δήμου Δελφών, δίχως ν' αφαιρέσει από την Άμφισσα έστω και ίχνος της μεγαλοπρεπούς ιστορικής της διαδρομής και της αντίστοιχης μελλοντικής προοπτικής, την περιέβαλλε -Άμφισσα γαρ- και με τον άχραντο χιτώνα του μεγαλύτερου Ιερού της Ελληνικής Αρχαιότητας και την κατέστησε έτσι μέρος του "Ομφαλού της Γης"».

Προηγουμένως, στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξαιρετική τιμή που επεφύλαξε, όπως είπε, στον Δήμο Δελφών και τους δημότες του, με την παρουσία του στις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις.