Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Τρεις διαφορετικοί φάκελοι με αναλύσεις για τις τρεις δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μελετώνται σε βάθος από τον ίδιο και το επιτελείο του.

Στις αναλύσεις που γίνονται επισημαίνονται τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης και διατυπώνονται προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Αν σε κάτι συμφωνούν μεταξύ τους όλες οι εισηγήσεις-προτάσεις που έχουν τεθεί υπόψη του Πρωθυπουργού αυτό είναι ότι η μάχη δεν έχει κριθεί και ότι με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει το κλίμα. Η ηττοπάθεια που έχει κυριεύσει τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «δεν μπορείς να πας στη μάχη με έναν στρατό που νιώθει ότι έχει χάσει» εξηγεί, μιλώντας στο «Μαύρο κουτί» κορυφαίος κυβερνητικός παράγων, από τους λίγους που πασχίζουν να αποδείξουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα.

Με βάση αυτή ακριβώς την ανάλυση τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι επιτελείς του σε κόμμα και κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το δυσμενές κλίμα στο εσωτερικό τους με κινήσεις εξωστρέφειας των οποίων θα ηγηθεί προσωπικώς ο Αλ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ψήφισης των μέτρων, να καλέσει ο Πρωθυπουργός τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη να τρέξουν όλες τις κυβερνητικές δράσεις με μεγαλύτερη ένταση με παράλληλες εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ψήφισης των μέτρων, θα κλείσει ένας κύκλος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αρχίσει μια επιθετικότερη πολιτική συμπεριφορά για να ξαναβρεί το κομμένο νήμα της σχέσης του με τα λαϊκά στρώματα που το στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κυβέρνηση υπάρχει «απόλυτο σκοτάδι» ακόμη και για τους πιο στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι προσπαθούν να μαντέψουν τις σκέψεις του Πρωθυπουργού αλλά δηλώνουν ευθέως ότι δεν έχουν εικόνα για τις προθέσεις του.

Όλοι πάντως αφήνουν να εννοηθεί ότι «ίσως δούμε ριζικές ανατροπές», καθώς υπάρχει σχέδιο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ψήφισης των μέτρων.