Τα τελευταία περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Χίο και Πειραιά μαρτυρούν κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό. Μέσα στον κρατικό μηχανισμό, σε ιδιαίτερα ευαίσθητα υπηρεσίες όπως είναι η αστυνομία, υπάρχουν θύλακες που δρουν και λειτουργούν ανεξέλεγκτα. 

Οι εικόνες των ροπαλοφορών, κρανοφόρων χρυσαυγιτών που εφορμούσαν εναντίον λιγοστών αντιφασιστών μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ εξόργισε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η ντροπιαστική εικόνα ήρθε να προστεθεί δίπλα στους "αγανακτισμένους" κατοίκους της Χίου που αποπειράθηκαν υπό την προκλητική ανοχή της αστυνομίας να επιτεθούν και να εκδιώξουν τους πρόσφυγες που ήταν συνωστισμένοι στο λιμάνι του νησιού. "Όσοι νομίζουν πως θα συνεχίσουν να δρουν σε καθεστώς που θυμίζει παρακράτος, να το ξεχάσουν", δηλώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. 

Το πρόβλημα των κρατικών λειτουργών που δρουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση, εντοπίζονται κυρίως στην αστυνομία. Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί έντονα για την παρουσία ακροδεξιών θυλάκων στην ΕΛΑΣ και δεν τον κρύβει. Άλλωστε, τα περιστατικά των τελευταίων ημερών δεν είναι και τα μοναδικά. 

Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει ενέργειες μονάδων της ΕΛΑΣ που έδειχναν να βρίσκονται τελείως εκτός των εντολών των πολιτικών τους προϊσταμένων. Ενδεικτική είναι η επίθεση που εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ σε εργάτες και συνταξιούχους που συμμετείχαν σε διαδήλωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Πάντως, δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της αστυνομίας εκφράζουν και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μάλιστα δείχνουν προς την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα ως υπευθύνου για τέτοιες συμπεριφορές. Θεωρούν πως ο αναπληρωτής υπουργός, αντί να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, ξεριζώνοντας οριστικά τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές, προσπαθεί να διατηρήσει ένα φιλικό προς όλους μέσα στην ΕΛΑΣ προφίλ. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως από το πρωθυπουργικό γραφείο θα ζητηθεί άμεσα από τον Τόσκα να βάλει μπροστά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει το ξήλωμα των οργανομένων ομάδων που εκτιμούν πως δρουν ανεξέλεγκτα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, όλοι πρέπει να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Κρίνονται για το έργο τους και δεν είναι μακριά η ώρα που θα κριθούν από τον Αλέξη Τσίπρα, υπονοώντας πως ο ανασχηματισμός, είναι κοντά και πως όσοι δεν έχουν φέρει εις πέρας το έργο τους θα πάνε σπίτια τους.