Τη συζήτηση της Τετάρτης, σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, αναμένει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ως ευκαιρία για μία δεύτερη κοινοβουλευτική νίκη επί του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για επαφές με την ομογένεια, και προτεραιότητά του θα είναι η συζήτηση της Τετάρτης, όπου η Συγγρού αναμένει ότι θα υπάρξει παρέμβαση του κ. Τσίπρα, την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει αναπάντητη. Άλλωστε, όπως και στην προ ημερησίας που είχε προκαλέσει ο Πρωθυπουργός προ εβδομάδων, έτσι και τώρα οι τόνοι του Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως υψηλοί και οι κάθε είδους αποκαλύψεις (εντός ή εκτός εισαγωγικών) καθημερινές.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι όπως και τότε έτσι και τώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιτεθεί στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους, με αιχμές και για τη Βουλή καθώς, περιέργως πως, το Προεδρείο αποφάσισε να προηγηθεί η συζήτηση για την εξεταστική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ αντί της πρότασης που είχε, πρώτη, καταθέσει η Ν.Δ. για την εξεταστική σχετικά με το μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι θεωρεί επικοινωνιακή και μόνον την πρωτοβουλία Τσίπρα αλλά, την ίδια στιγμή, θα δηλώσει ανοικτός σε κάθε διερεύνηση και θα προκαλέσει τον Πρωθυπουργό να στηρίξει το αίτημα της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής για το μνημόνιο.

Επίσης, εκμεταλλευόμενος τα πολύ πρόσφατα γεγονότα, από την τελική πώληση του ΟΛΠ – και το μπαράζ διαφοροποιήσεων που καταγράφηκε μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – μέχρι την επιδεινούμενη κατάσταση στο προσφυγικό και τις χθεσινές εικόνες σε Ειδομένη και Πειραιά, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να θέσει, για άλλη μία φορά, τον Πρωθυπουργό σε ρόλο απολογούμενου.

Προφανώς, δε, κυρίαρχη θέση θα έχουν και οι εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων που θα υπάρξουν μέχρι την Τετάρτη.

«Όποιο επικοινωνιακό τέχνασμα κι αν χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας, όποιο χαρτί κι αν βγάλει από το μανίκι του, δεν πρόκειται να ξεφύγει από την πραγματικότητα και τα προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική του» σχολιάζουν στελέχη κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι υψηλοί τόνοι εξυπηρετούν, παράλληλα, και τη στρατηγική του Προέδρου της Ν.Δ. να καταστήσει το αίτημα για εκλογές, που πρωτοδιατύπωσε στην προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, κυρίαρχο στην κοινή γνώμη, να συσπειρώσει την κομματική βάση ενόψει Συνεδρίου και να αποτρέψει διαρροές προς τα σχήματα που διαμορφώνονται στα δεξιά του.