Για τις 15.00 το μεσημέρι μεταφέρθηκαν οι κρίσιμες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις Αθήνα και δανειστές έκαναν μια παύση στις μεταξύ τους συνομιλίες προκειμένου να ανασυνταχθούν και να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των συνομιλιών.

Μέχρι χθες αργά το βράδυ, όλα στη διαπραγμάτευση κρέμονταν από μία κλωστή. Όλες οι πλευρές, μέχρι και την τελευταία στιγμή σχεδίαζαν λεπτομερώς όλες τους τις κινήσεις. Από νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε στηθεί το επιτελείο της κυβέρνησης και στο ξενοδοχείο Χίλτον, έδρα των δανειστών στην Αθήνα, υπήρχε έντονη κινητικότητα. Η μέρα της κρίσης πλησίαζε. Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση εισέπραττε όποιος συνομιλούσε με τους παράγοντες που εμπλέκονταν στις συζητήσεις

Η κρισιμότητα της κατάστασης μπορούσε να γίνει αντιληπτή και μόνο από το γεγονός πως το ραντεβού των τριών αρμόδιων υπουργών, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή του Γιώργου Χουλιαράκη, Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, πραγματοποιήθηκε με αρκετές ώρες καθυστέρηση. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, η καθυστέρηση προέκυψε καθώς οι Θεσμοί έδειχναν να διαφωνούν μεταξύ τους σε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα και στον τρόπο με τον οποίο θα τα προσεγγίσουν.

Τελικά, λίγο μετά τις 21.00, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης πέρασαν την πόρτα του πολυτελούς ξενοδοχείου, ξέροντας πως η νύχτα θα ήταν πολύ μεγάλη. Παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία, από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούσαν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες είχαν πάρει μια πρώτη γεύση από το τι θα ακολουθούσε, αφού λίγο μετά την επιστροφή τους το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των Θεσμών έδειχναν αγριεμένοι.

Πάντως, η ελληνική πλευρά ήταν πλήρως προετοιμασμένη για το τι θα αντιμετώπιζε. Για τον λόγο αυτό, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφείς: "Θέλουμε την συμφωνία, άμεσα, ακόμη και τα ξημερώματα της Δευτέρας, όμως δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις". 

Με λίγα λόγια, ο Πρωθυπουργός ζητούσε να μην επιστρέψει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία -παρότι θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές- και να προστατευτούν τα επαγγελματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.