Η τελευταία ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και εντός χρονοδιαγράμματος, είναι η σημερινή μέρα. 

Έπειτα από τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου, την ολιγοωρη ανάπαυλα τη Δευτέρα το πρωί οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το μεσημέρι σήμερα με τα αγκάθια να παραμένουν τρία: επικουρικές, αφορολόγητο και κόκκινα δάνεια

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε: «κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. 'Αλλη μία νύχτα».

Οι διαφωνίες

Διαφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές υπάρχει στο θέμα του αφορολόγητου, το οποίο το κουαρτέτο τοποθετεί γύρω στις 8 χιλιάδες ευρώ, ακόμα και κάτω από τις 8 χιλιάδες ευρώ, ενώ ακόμα δεν έχει κλείσει η αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα.

Στο τραπέζι παραμένει και η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Λίγο μετά τις 06:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει κοντά» για συμφωνία.

Απόκλιση ωστόσο υπάρχει και εκεί, καθώς η Αθήνα ζητά τριετή προστασία για τα δάνεια πρώτης κατοικίας, ενώ οι δανειστές φέρονται να δέχονται μόνο ένα μικρό μεταβατικό διάστημα για τις πολύ ευπαθείς ομάδες. 

Για το ασφαλιστικό, το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη».

Κλείνουν οι εκκρεμότητες με το Δημόσιο

Στο θέμα του Δημοσίου,πληροφορίες αναφέρουν πως  ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει φέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη.

Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις