''Καρφιά'' για το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με τα μέτρα που η κυβέρνηση επιλέγει για να υλοποιήσει την συμφωνία, αλλά και την ανακοίνωση συμφωνίας για μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Πορτογαλία περιελάμβανε η κοινή συνέντευξη Τσίπρα-Κόστα. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό :

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές. Είναι παράδοξο από τη μία να αναγνωρίζουν τα λάθη αυτοί που εφαρμόζουν τις πολιτικές και την ίδια στιγμή να επιμένουν στη εφαρμογή του λάθους και να λένε ότι εσείς δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση. Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς, αλλά με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που έχει πάρει μία πορεία εξαιρετικά δυσάρεστη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι ''υπερκτιμήσαμε και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εγκρίνει και να κάνει 'δικά της' τα μέτρα που απαιτούνται γιατί περάσαμε από μια κυβέρνηση σε μια άλλη''.  

«Για έναν τεχνοκράτη υπάλληλο μπορεί να αποτελεί θέμα εμμονών αν θα αποτύχει και το τρίτο πρόγραμμα, αλλά για την Ευρώπη αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη» τόνισε.

«Εφόσον δεν έχουν προκύψει δεδομένα που δυσχεραίνουν την οικονομία της χώρας, είτε θα έπρεπε να βελτιωθούν οι προβλέψεις, είτε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο από όσα συμφωνήσαμε», σημείωσε, επίσης, για την αξιολόγηση.

Στην κοινή τους συνέντευξη, εξάλλου, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν, αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα -και κυρίως στην ΕΕ- για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.

Οι δυό τους, δε, συμφώνησαν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:
Τούτες τις ημέρες ολοκληρώνονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση του προγράμματος. Τα συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι ''κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγει η κυβέρνηση τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων''.
Όπως, δε, είπε ''βασική αρχή είναι ο σεβασμός στο κυριαρχικό δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει κυβερνήσεις και αυτές τον τρόπο που θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους''. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: 

Ηδη όλες οι χώρες που έχουν υποφέρει βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός σημαντικού αγώνα για την επούλωση των μεγάλων τραυμάτων.

Παρά το ό,τι βρισκόμαστε πολύ μακριά, η δικτατορία στην Πορτογαλία συνέπεσε με την δικτατορία στην Ελλάδα, το ίδιο και η μεταπολίτευση.

Στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός προσδοκεί και παλεύει για την έξοδο από τη κρίση.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι '' βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης''. 

Υπογράμμισε ότι τούτες τις μέρες ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη αξιολόγηση, πρόσθεσε ότι τα συζήτησαν αυτά με τον κ. Κόστα και πως κατέληξαν στην κοινή πεποίθηση ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα τής πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων». 

Κατέληξε, δε, ότι σήμερα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορούν να αποτελούν τα στηρίγματα της Ευρώπης για να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της''.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια.

Ως προς το προσφυγικό ευχαρίστησε τον Αντόνιο Κόστα για την προσφορά της Πορτογαλίας να υποδεχθεί από την Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων για να μετεγκατασταθούν εκεί.

Από την πλευρά του ο κ. Κόστα πρόσθεσε ότι ''όπως έχουμε δει με την προσφυγική κρίση, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη''.

Σύμφωνα με τον κ. Κόστα:

Στην Ελλάδα βρίσκονται οι δύο σημαντικότερες κρίσεις έχουν χτυπήσει την Ευρώπη, με κυρίαρχη την προσφυγική κρίση. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή στον κοινό διαμοιρασμό ελέγχου των κρατών μελών και όλοι πρέπει να σεβαστούμε την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους. Παρόλαυτα γνωρίζουμε ότι από την ελκυστικότητα της Ευρώπης και από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές χώρες, η βασική αρχή της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη και γιαυτό το λόγο η Ελλάδα και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, επίσης, τόνισε ότι ''Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα, ωστόσο συμφωνήσαμε ότι πέρα από τον αριθμό των προσφύγων τον οποίο έχεει συμφωνηθεί, θα αποδεχθούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να έχουν μια νέα ευκαιρία. Με αλληλέγγυο τρόπο να ασφαλίσει η Ευρώπη την διαχείριση της κρίσης''. 

Σε σχέση με τις πολιτικές λιτότητας ο κ. Κόστα δήλωσε: ''Αυτή η κρίση συνδυάζεται με μια κρίση της Ευρωζώνης. Υπάρχει δομικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.Γιαυτό το λόγο είναι απαραίτητο να δώσουμε νέα ώθηση στη σύγκλιση μεταξύ των οικονομιών μαςΟι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση γιατί δεν έδωσαν αποτελέσματα σε καμία από τις χώρες που εφαρμόστηκαν. Θεωρούμε ότι πρόκειται για δομικό πρόβλημα. Να δώσουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην οικονομία μας με μια εποικοδομητική λογική, ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες. Με βάση ένα κοινό όραμα, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε κάτι παραπάνω από κοινό πρόγραμμα''. 

Ο κ. Κόστα κατέληξε:

Σήμερα ο συνδυασμός αυτών των κρίσεων έχει οδηγήσει στον ριζοσπαστισμό και στην ακροδεξιά, ενώ έχει δημιουργήσει αρχές ενάντια στις αξίες της Ευρώπης. Η υπεράσπιση της Ευρώπης σημαίνει μια αναδόμηση της σχέσης μεταξύ των Ευρωπαίων και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Γιαυτό είμαστε εδώ, έχουμε τη θέληση να συνεργαστούμε για μια ευρωπαϊκή ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.