«Η αναγκαιότητα ενοποίησης του προοδευτικού χώρου ως απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα» βρέθηκε στο επίκεντρο ανοικτής εκδήλωσης της «Κίνησης Πολιτών Αχαΐας για την Συγκρότηση και Ενοποίηση του Σοσιαλδημοκρατικού Χώρου» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Η συζήτηση έγινε σε ενωτικό κλίμα, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, με ομιλητές τους: Νίκο Ανδρουλάκη, Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ, Χάρη Θεοχάρη βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Σιακαντάρη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργο Ελενόπουλο Συντονιστή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Παύλο Αθανασόπουλο μέλος της Κίνησης Πολιτών και Πάνο Σκοτινιώτη πρώην Δήμαρχο Βόλου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Μαρίνος Σκανδάμης, Δικηγόρος και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή και ευρύτερη αλλαγή των γεωπολιτικών συσχετισμών, προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, την ρύθμιση των αγορών και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Χάρης Θεοχάρης επισήμανε την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα,ενώ παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα του χώρου του κέντρου για να βγούμε από την κρίση.Σταθηκε δε κριτικά απέναντι σε διεργασίες που γίνονται στα κόμματα και έθεσε τους όρους ενεργοποίησης δυνάμεων της κοινωνίας κα της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα

Ο Γιώργος Σιακαντάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεφεύρεσης του πραγματισμού ώστε να υπάρξει απάντηση στους μεταπολιτευτικούς μύθους, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούμε να διαγράψουμε συλλήβδην το παρελθόν, καθότι η μεταπολίτευση προσέφερε εν τέλει την κοινωνική ένταξη των παραδοσιακά αποκλεισμένων και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας και το ξεπέρασμα των εγωισμών.

Ο Γιώργος Ελενόπουλος τόνισε ότι το πολιτικό διακύβευμα αφορά τη χώρα και όχι ατομικές τακτικές και πως η συνένωση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου μπορεί να γίνει μόνο στη βάση πολιτικών αληθειών και σύγκρουσης με τα κατεστημένα συμφέροντα και τις τοπικές και παγκόσμιες ανισότητες.

Ο Παύλος Αθανασόπουλος επισήμανε την αναγκαιότητα ενοποίησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος του κέντρου αποτελεί συνιστώσα του και όχι προνομιακό χώρο επιρροής της δεξιάς παράταξης, ζητώντας η ανανέωση του χώρου να γίνει χωρίς αποκλεισμό έμπειρων και καθαρών παλαιότερων στελεχών.

Ο Πάνος Σκοτινιώτης ζήτησε την δημιουργία ενός ισχυρού πόλου έναντι της συντήρησης που δεν θα έχει καθεστωτικά χαρακτηριστικά και θα εμπεδώσει το κράτος δικαίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση, κοινός τόπος όσων πήραν τον λόγο, ήταν η άμεση ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς. Αξίζει να τονιστεί πως η διοργάνωση έγινε χωρίς την αρωγή κομματικών μηχανισμών, κάτι που κατά την Κίνηση Πολιτών Αχαΐας, αποδεικνύει το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον για την ενοποίηση αυτού του χώρου.