Στο προσφυγικό αλλά και στην κρίση χρέους επικεντρώθηκε η συζήτηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, με τον πρόεδρο να τονίζει συγκεκριμένα ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο:

Θα έλεγα ταυτιζόμαστε σε όλες τις θέσεις, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ζητήματα, τα οποία θεωρώ εξαιρετικής σημασίας λόγω της επικαιρότητας που έχουν όχι μόνον για τις Χώρες μας, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο είναι ότι επιδιώκουμε και οι δύο Χώρες την εμβάθυνση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή ενοποίηση και να τεθεί τέλος σε αυτό το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο εμφανίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο παραδείγματα νομίζω ότι αρκούν: Το ένα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε ν’αποτελέσει πραγματική Κεντρική Τράπεζα και ν’αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, που είναι κοινή στην Ευρωζώνη και δεν αφορά μόνο τις Χώρες μας. Και ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι ο ESM, που είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2011, πρέπει να ολοκληρωθεί. Δηλαδή να αποκτήσει και τα στελέχη εκείνα τα οποία θα μπορούν να κάνουν την αξιολόγηση των διαφόρων προγραμμάτων μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ με τη νοοτροπία του ευρώ. Και όχι βεβαίως να υπάρχει, αν θέλετε, ένα είδος «δανεισμού» στελεχών από άλλους Οργανισμούς, που τους σεβόμαστε απολύτως αλλά, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να εμπιστευθούμε πολύ περισσότερο δικά μας στελέχη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπα προηγουμένως με νοοτροπία ευρώ.

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλους τόνισε ότι ''υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο Χωρών μας διότι το κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Πρέπει, λοιπόν, να υπερασπισθούμε την Ευρώπη και πρέπει στον τομέα αυτόν να συμπεριφερθούμε απέναντι στους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού και με όρους αλληλεγγύης. Εάν δεν υπάρξει αλληλεγγύη, υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πίσω σε όλες τις σημαντικές προόδους τις οποίες έχει καταφέρει μέχρι σήμερα''.

Ο πρόεδρος με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη εξαπέλυσε επίθεση στα Σκόπια: 

 Ορισμένοι Εταίροι μας έχουν συμπεριφερθεί με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες. Κάτι που δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και στη νοοτροπία της. Γιατί η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της ΕΕ. Όπως επίσης εδώ θέλω να επισημάνω – αυτό αφορά εμάς περισσότερο, την Ελλάδα – ότι Χώρες γειτονικές, οι οποίες φιλοδοξούν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο κ. Κόστα τόνισε ότι ''η προσφυγική κρίση είναι πρώτα από όλα ανθρωπιστική κρίση. Πρόκειται για θύματα πολέμου, για ανθρώπους οι οποίοι υφίστανται διώξεις και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει την προστασία τους.Ωστόσο, πρέπει αυτό το βάρος να διαμοιραστεί ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μία χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και λόγω εγγύτητας δέχεται μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, θα αναλάβει όλο το βάρος. Πρέπει αυτό το βάρος να το μοιραστούμε συνολικά. Όλο αυτό πρέπει να γίνει με βάση την αλληλεγγύη. Πρέπει όλοι να εστιάσουμε και να ενισχύσουμε την μετεγκατάσταση. Και φυσικά η απάντηση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων, καθώς αυτό το κλείσιμο των συνόρων παραβιάζει μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων''.
 
'Οπως επισήμανε:

Η Πορτογαλία έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα έχει διαθέσει και πρόκειται να διαθέσει όλα τα μέσα τα οποία μπορεί να διαθέσει είτε αυτό έχει να κάνει με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε έχει να κάνει με την στήριξη του πολυμερούς προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων είτε με την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας είτε – όπως έχω ήδη αναφέρει και πρόκειται να αναφέρω και αργότερα στις συναντήσεις μου – με το διμερές πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία όπου θα συνεχίσουν τη ζωή τους.