Τα δύο λάθη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προχώρησε στην αυτοκριτική της αλλά και σε επικρίσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το Ταμείο έκανε λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ενώ κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι ποτέ δεν «αγκάλιασε» το πρόγραμμα ούτε ανέλαβε την ευθύνη για την υλοποίησή του.

«Έχουμε παραδεχτεί ένα λάθος, που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές όπου όλοι –το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ- υποτιμήσαμε τις επιπτώσεις ορισμένων μέτρων που προτάθηκαν», σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε:

Υπερκτιμήσαμε και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εγκρίνει και να κάνει 'δικά της' τα μέτρα που απαιτούνται γιατί περάσαμε από μια κυβέρνηση σε μια άλλη και στη συνέχεια σε μια τρίτη και πάντα ακουγόταν ότι “δεν είναι δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι δικές μας μεταρρυθμίσεις, δεν είναι στην πραγματικότητα δικά μας μέτρα. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι". Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε πως το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι μέσα από το προσφυγικό ο ρόλος της θα αναβαθμιστεί. «Και νομίζω ότι οι παρούσες συνθήκες με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ενισχύσουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ» απάντησε.

Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας πως η χώρα δεν μπορεί μονίμως να «ακολουθεί» και να περιμένει ότι τα προβλήματά της θα λυθούν. 

«Κάποιος που εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα έχει το καθήκον να πει: "Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει". Και αυτό είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία. Θεωρώ ως καθήκον μας στο ΔΝΤ να μην εφησυχάζουμε, να αξιολογούμε την πραγματικότητα των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετράμε τη δυνητική απόδοση των μεταρρυθμίσεων αυτών και να αποκαθιστούμε την αξιοπιστία και την οικονομική κυριαρχία της χώρας αυτής», είπε και τόνισε:

Η Ελλάδα δεν μπορεί διαρκώς απλά να παρακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν. Οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την επανίδρυση του κράτους τους

Σε άλλο σημείο, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε:

Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε χρήματα από τη διεθνή κοινότητα - μεταξύ άλλων, και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμη και από φτωχές χώρες της Ευρωζώνης - σε μία χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και είχε παραποιήσει τα στοιχεία της. 

Σε ερώτηση για πώς επηρέασε η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη, η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε:

Νομίζω ότι έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης απ' ό,τι σε έμας. Δεν παίζουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό συμβαίνει και πρέπει να προσέχουμε τον λαϊκισμό. Ηταν όμως ένας βασικός παράγοντας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες.