Μπορεί στην Αθήνα να είναι σε εξέλιξη ένα θρίλερ, μετά τις ολονύχτιες συνομιλίες κυβέρνησης-δανειστών, ωστόσο η Κομισιόν κατέγραψε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, «υπήρξε πρόοδος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία έως αύριο το πρωί, ωστόσο η Κομισιόν απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο ορόσημο. Εξάλλου, ερωτηθείσα για τα σημεία εμπλοκής της διαπραγμάτευσης, η Ανίκα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μόνο ότι «τα θέματα αυτά επαφίενται στους διαπραγματευτές».

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα, η κυρία Μπράιντχαρτ επανέλαβε ότι παραμένουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου και αφορούν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, πράγμα που σημαίνει δημοσιονομικός στόχος ύψους 5,4 δισ. ευρώ. 

Το νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο είχει οριστεί αρχικά για τις 3 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες παίρνει νέα αναβολή. Οι δύο πλευρές κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να κλείσουν τα μέτρα μέχρι την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Στο φορολογικό έχει επιτευχθεί σημαντική προσέγγιση, ωστόσο παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια των κόκκινων δανείων, των περικοπών στις επικουρικές και του ύψους του αφορολόγητου. 

Διαφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές υπάρχει στο θέμα του αφορολόγητου, το οποίο το κουαρτέτο τοποθετεί γύρω στις 8 χιλιάδες ευρώ, ακόμα και κάτω από τις 8 χιλιάδες ευρώ, ενώ ακόμα δεν έχει κλείσει η αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα. Στο τραπέζι παραμένει και η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. 

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι «έχουμε φτάσει κοντά» σε συμφωνία, η οποία πάντως για την ώρα δεν διαφαίνεται.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε: «Κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. Αλλη μία νύχτα».