current views are: 4

11 Απριλίου 2016
Δημοσίευση11:22

Βερολίνο για Ειδομένη: «Δεν θα ανοίξουν τα σύνορα, οι πρόσφυγες να πάνε σε δομές φιλοξενίας»

Αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο εκπρόσωπος του Βερολίνου Στέφεν Ζάιμπερτ, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη. 

 

Δημοσίευση 11:22’

Αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο εκπρόσωπος του Βερολίνου Στέφεν Ζάιμπερτ, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη. 

 

Την ανησυχία της Γερμανίας αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Ειδομένη εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βερολίνου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σημειωτέον αναφέρθηκε σε “ελληνομακεδονικά σύνορα”. Παράλληλα, ο κ. Ζάιμπερτ διεμήνυσε για πρώτη φορά στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους ελληνικούς καταυλισμούς, να μεταφερθούν στα Κέντρα Φιλοξενίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες μια χώρα με συμπεριφορές όπως αυτή της ΠΓΔΜ δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι».

Ασχέτως με το εάν μια χώρα είναι μέλος της ΕΕ θα πρέπει να σέβεται διεθνείς συνθήκες και διεθνές δίκαιο στη φύλαξη των συνόρων. 

Τέλος, ο κ. Ζάιμπερτ κάλεσε και τους πρόσφυγες να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας, αναγνωρίζοντας ότι ξεσηκώνονται από ακτιβιστές για το αντίθετο. 

«Οι πρόσφυγες πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει προοπτική γι’ αυτούς, όσο παραμένουν στα σύνορα, να περάσουν από αυτά. 

«Στόχος μας στην ΕΕ είναι να επιστρέψουμε όσον αφορά το προσφυγικό σε συντεταγμένες διαδικασίες. Και η διαδικασία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην ΕΕ υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα. Και για αυτά τα αιτήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων», προσέθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας υποδοχής τους.

«Παρακαλούμε για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες να κάνουν χρήση των εναλλακτικών που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες είναι σίγουρα καλύτερες για αυτούς και τα παιδιά τους από αυτό που βρίσκουν αυτή την στιγμή στην Ειδομένη», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Το σημαντικό είναι να λέμε συνεχώς σε αυτούς τους ανθρώπους στον προσωρινό καταυλισμό αυτό που η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ, λένε τις τελευταίες εβδομάδες: πηγαίνετε στα καλύτερα καταλύματα, τα πιο ασφαλή, με πιο υγιεινές συνθήκες, που προτείνουν οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι δρόμος που υπόσχεται επιτυχία το να προσπαθούν εκεί να περάσουν τα σύνορα – είτε παρασυρμένοι είτε όχι από ακτιβιστές, αυτό σίγουρα δεν μπορούμε να το αποδείξουμε από εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει η προοπτική κάποιοι πρόσφυγες από την Ειδομένη να μεταφερθούν κατευθείαν σε γερμανικά κρατίδια π.χ. στη Θουριγγία, όπως η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να φροντίσει επαρκώς τους ανθρώπους εντός Ελλάδας. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, προσέθεσε, δίνεται στην Ελλάδα σημαντική στήριξη από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.


σχετικα αρθρα