current views are: 6

11 Απριλίου 2016
Δημοσίευση16:21

Διαπραγμάτευση θρίλερ για «μαχαίρι» στις επικουρικές και κόκκινα δάνεια

Μετά την αναβολή του μεσημεριανού γύρου διαβουλεύσεων, κυβέρνηση και δανειστές αρχίζουν νέο μαραθώνιο επαφών με στόχο όπως διαμηνύει η Αθήνα συμφωνία «ακόμα και τα ξημερώματα της Δευτέρας», με τα βασικά ανοιχτά θέματα να είναι πρωτίστως το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Δημοσίευση 16:21’

Μετά την αναβολή του μεσημεριανού γύρου διαβουλεύσεων, κυβέρνηση και δανειστές αρχίζουν νέο μαραθώνιο επαφών με στόχο όπως διαμηνύει η Αθήνα συμφωνία «ακόμα και τα ξημερώματα της Δευτέρας», με τα βασικά ανοιχτά θέματα να είναι πρωτίστως το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Μετά τις δύο αναβολές που πήραν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση και δανειστές αρχίζουν νέο μαραθώνιο επαφών, με στόχο όπως διαμηνύει η Αθήνα συμφωνία «ακόμα και τα ξημερώματα της Τρίτης». Στις 7.30 το απόγευμα άρχισε η συνάντηση του κουαρτέτου με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη, κατά την οποία θα καθοριστεί και το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή ποιοι υπουργοί θα περάσουν απλο το κεντρικό ξενοδοχείο και ποια θέματα θα τεθούν επι τάπητος.

Tα βασικά ανοιχτά ζητήματα είναι πρωτίστως το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ενώ μόνο αγκάθι στη συμφωνία για νέα φορολογικά μέτρα είναι το ύψος του αφορολόγητου, όπου υπάρχει απόσταση. Εν τω μεταξύ, πριν από την μετάβασή του στο Χίλτον, οι υπουργοί έχουν διεξοδικές επαφές στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. 

Ο σημερινός γύρος είναι η τελευταία ευκαιρία για κατάληξη των διαπραγματεύσεων πριν αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παρότι, όπως διαμηνύουν διεθνείς παράγοντες, όπως την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία, το Μέγαρο Μαξίμου «καίγεται» να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, καθώς εάν οι δύο πλευρές βρεθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα χωρίς κάτι χειροπιαστό στα χέρια τους, τότε το χρονοδιάγραμμα εκτροχιάζεται και ενδεχομένως θα παραταθούν οι διαβουλεύσεις και μετά το Πάσχα, με όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό για την οικονομία.

Επί της ουσίας συζητούνται δύο κείμενα, ένα με το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών και ένα με το ΔΝΤ, όπου θα καταγράφεται η συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν για το 2018. 

Τα ανοιχτά ζητήματα

Τα σημαντικότερα αγκάθια που δεν ξεπεράστηκαν ούτε μέχρι τις 7 σήμερα το πρωί οπότε κράτησε η διαπραγμάτευση της Κυριακής, αφορούν κυρίως στο πόσο βαθιά θα φτάσει το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης το αφορολόγητο και τα κόκκινα δάνεια.

Στο τραπέζι παρέμενε έπειτα και από τον χθεσινό γύρο επαφών η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ως προς τα κόκκινα δάνεια, οι αποκλίσεις παραμένουν καθώς η Αθήνα ζητά τριετή προστασία για τα δάνεια πρώτης κατοικίας, ενώ οι δανειστές φέρονται να δέχονται μόνο ένα μικρό μεταβατικό διάστημα για τις πολύ ευπαθείς ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται η προστασία για την πρώτη κατοικία καθώς επίσης και για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για έναν μήνα, μέχρις ότου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στο συνολικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως προς τις επικουρικές, οι περικοπές αναμένεται να είναι βαριές για 1,2 εκατομμύρια συντάξεις, καθώς όπως παραδέχτηκε κυβερνητικό στέλεχος «το ΔΝΤ θέλει αίμα». Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζήτησαν  το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ  να καλυφθεί  εδώ και τώρα από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων.  Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη του ενιαίου επικουρικού για την καταβολή των τρεχουσών συντάξεων και ποσοστού των αναδρομικών ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 3 δισ. ευρώ (δαπάνη 2015) η μείωση των επικουρικών θα πρέπει να κυμανθεί μεσοσταθμικά 21%-23% για να βγουν οι αριθμοί.

Το  Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ενώ η ΕΕ αποδέχεται τον «κανόνα βιωσιμότητας» ελληνικής προέλευσης βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την αξιοποίηση της περιουσίας του ύψους 2,4 δισ. ευρώ. (συμπεριλαμβανομένης της ρευστοποίησης ομολόγων).

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αλέξη Τσίπρα πάντως όπως από το πρωί αποκάλυψε το newpost.gr, ήταν σαφείς: «Θέλουμε την συμφωνία, άμεσα, ακόμη και τα ξημερώματα της Δευτέρας, όμως δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις». 

Ο υπουργός Επικρατείας πάντως Νίκος Παππάς μιλώντας στο Κόκκινο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. 

Σημειώνεται πως η Κομισιόν πάντως κατέγραψε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


σχετικα αρθρα