Πριν την πρόσκρουση στο παγόβουνο, οι καπετάνιοι ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Ποταμιού αποφάσισαν να στρίψουν το καράβι και να προχωρήσουν τελικά στο σχηματισμό ενός νέου κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς ή μεσαίου χώρου ή δημοκρατικού σοσιαλισμού, αναλόγως την οπτική γωνία που το βλέπει κάποιος.

Το Σάββατο ουσιαστικά το εγχείρημα είχε καταρρεύσει. Ήταν τόσα τα προαπαιτούμενα που έβαζαν τα κόμματα που είχε διαφανεί απουσία συννενόησης και διάθεσης να βρεθεί η χρυσή τομή. Τι άλλαξε; Δύο εκδηλώσεις στην Πάτρα και τη Δράμα όπου μιλούσαν στελέχη των κομμάτων και συμμετείχαν πολλοί πολίτες. Εκεί υπήρξαν αντιδράσεις από τον κόσμο ο οποίος κάλεσε τα πολιτικά στελέχη να αφήσουν κατά μέρος τους εγωισμούς και να προχωρήσουν σε κοινή εκπροσώπηση. Η "επανάσταση" που άρχισε από τα κάτω είχε αποτέλεσμα και οι αρχηγοί μη έχοντας και πολλές επιλογές αποφάσισαν να προχωρήσουν στο πρωτο βήμα, την συγκρότηση επιτροπής από 31 στελέχη που θα προχωρήσουν τον διάλογο.

"Είναι σαν το πρώτο ραντεβού" έλεγε στο newpost στέλεχος που συμμετείχε στις διεργασίες. Η συνέχεια προφανώς και δεν είναι εύκολη ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν πως είναι και η τελευταία ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι νέο σε αυτό το χώρο. Έτσι κι αλλιώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ γίνονται αποδέκτες αιτημάτων να προχωρήσουν. Κοινή πεποίθηση είναι πως το όνομα ΠΑΣΟΚ έκανε τον κύκλο του και τώρα είναι η στιγμή να δημιουργηθεί κάτι νέο. Εκλογή προέδρων και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα αλλά η αρχή έγινε.