Ικανοποιημένο εμφανίζεται το Βερολίνο για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ενώ ως προς την Ειδομένη διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες από τον πρόχειρο καταυλισμό, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μεριμνήσει για αυτούς τους ανθρώπους.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επεσήμανε πως κατά τις ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας, ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά.

Ως ενδιάμεση αξιολόγηση, θα λέγαμε ότι οι πρώτες μέρες εφαρμογής δείχνουν ότι οι εξελίξεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα με τη βοήθεια διακινητών και με κίνδυνο της ζωής τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 εβδομάδες.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες που πνίγηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο, επισήμανε ότι το γεγονός «υπενθυμίζει την ουσία της συμφωνίας και τον κεντρικό στόχο, να σταματήσουμε αυτή την παράνομη δράση των διακινητών». Είμαστε, προσέθεσε, σε ό,τι αφορά αυτό, σε καλό δρόμο.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει. Υπήρξαν οι πρώτες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία. Υπάρχουν οι πρώτες μετακινήσεις από την Τουρκία προς την Ευρώπη και υπάρχει ένα φαινόμενο που ήταν αναμενόμενο, ότι διαφορετικά από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, πολλοί μετανάστες υποβάλλουν αίτηση στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι φέρνει ήδη αποτελέσματα ο ατομικός έλεγχος αυτών των αιτήσεων, με σεβασμό στα ανθρώπινα και προσφυγικά δικαιώματα.

Αυτό διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν είχαμε προβλέψει (...) Για μας ήταν πάντα σημαντικό να μπορούν να γίνουν οι ατομικοί έλεγχοι. Έτσι βεβαίως μπορεί να υπάρξουν μέρες χωρίς επαναπροωθήσεις -αυτό από κάποιους ερμηνεύεται ως στασιμότητα στην διαδικασίας, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας», εξήγησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που ασκείται για καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια οργανώνεται και συντονίζεται από την Επιτροπή και επανέλαβε ότι «από την γερμανική πλευρά υπάρχει κάθε καλή θέληση να στηρίξουμε έμπρακτα τους Έλληνες, με βάση αυτά που ζητούνται συντονισμένα από την Επιτροπή».

«Δεν θα δεχθούμε πρόσφυγες από την Ειδομένη»

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σχετικά με τη στάση των συνοριακών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, επισήμανε ότι η προστασία των συνόρων θα πρέπει «να συνάδει με τα διεθνή στάνταρντ». Στόχος του Βερολίνου είναι πάντως η ΕΕ να επιστρέψει στο προσφυγικό σε «κανονικές διαδικασίες». Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αιτούνται άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής στην ΕΕ και ότι δεν μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι ποια χώρα θα είναι αυτή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές, ότι η Γερμανία δεν προγραμματίζει δεν δεχτεί πρόσφυγες από την Ειδομένη. Άλλωστε, δεν υπάρχει και σχετικό ελληνικό αίτημα, όπως είπε. Τουναντίον, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μεριμνήσει για αυτούς τους ανθρώπους. Για την διεκπεραίωση αυτού του έργου η Ελλάδα δέχεται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη «σημαντική βοήθεια» με προσωπικό και εξοπλισμό, επισήμανε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.