Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ο Πιερ Μοσκοβισί, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως οι διαφορές της ΕΕ με το Ταμείο είναι «γεφυρώσιμες»…

Σε ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως είναι κρίσιμος ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα και αυτή με τη σειρά της να κατορθώσει να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της και όχι μόνο.

«Στόχος μας είναι η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ή ως το τέλος της εβδομάδας και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης γύρω στο Πάσχα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε εξάλλου πως με το ΔΝΤ υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. «Το να ζητάμε περισσότερα από την Ελλάδα, θα έκανε ζημιά στην ανάπτυξη. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», ανέφερε ο υπογραμμίζοντας πως «είναι αναπόφευκτη η σύνδεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με την δέσμευση μας για το χρέος».

Απατώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία έχει τη «δύναμη» να αντέξει νέα μέτρα, με δεδομένη την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, ο κ. Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «τακτικισμοί στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να λάβουμε πολιτικές, δηλαδή υποκειμενικές αποφάσεις. Έχουμε υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Σαφώς κατανοούμε την ακόμη πιο δύσκολη θέση που έχει βρεθεί η Ελλάδα λόγω και της προσφυγικής κρίσης. Όμως θα πρέπει όλα να επιταχυνθούν. Προκειμένου να υπάρξει επιστροφή της εμπιστοσύνης και επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το τέλος της εβδομάδας μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα και το Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ μπορούν να γεφυρωθούν.

«Συμμεριζόμαστε ευρέως τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που είναι αναγκαία για την επίτευξη τους» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποιες διαφορές για αξιολογήσεις, πόση προσπάθεια χρειάζεται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό μπορεί να γεφυρωθεί» σημείωσε.