Παύση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία ανακοίνωσε αργλα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επεσήμανε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την προσεχή Δευτέρα, μετά την επιστροφή του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των Θεσμών από την Ουάσινγκτον όπου θα βρεθούν για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο στόχος των δύο πλευρών πλέον είναι να επιτευχθεί η συμφωνία λίγο πριν το Eurogroup του Άμστερνταμ την Παρασκευή 22 Απριλίου, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στη συνάντηση με τους τεχνοκράτες για το ασφαλιστικόΌπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, «υπάρχει χρόνος μέχρι τις 22 Απριλίου».

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, «οι τέσσερις Θεσμοί και η κυβέρνηση συμφωνούν ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας». Ταυτόχρονα επεσήμανε πως κυβέρνηση και δανειστές είναι αρκετά κοντά σε αρκετά θέματα, ωστόσο όπως είπε «υπάρχουν όμως ανοιχτά πολλά μικρά θέματα και φάνηκες πως δεν έβγαινε το Staff Level Agreement». 

Ολόκληρη η δήλωση Τσακαλώτου:

Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά από τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Θα καταλήξουμε στο Stuff Level Agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε αυτή τη φάση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω». 

Δεν συναντήθηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια 

Οι βράδυνες εξελίξεις έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με το κλίμα αισιοδοξίας που εξέπεμπε η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες, έπειτα και από τη χθεσινή μαραθώνια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, αλλά και τις διαρροές των τελευταίων ωρών ότι υπήρξε σύγκλιση στο δημοσιονομικό κομμάτι

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν πριν προλάβουν κυβέρνηση και δανειστές να συζητήσουν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, μία συνάντηση η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, όπως επίσης και το προγραμματισμένο ραντεβού με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλετη.

Ειδικά ως προς τα «κόκκινα» δάνεια η κυβέρνηση είχε στα σκαριά νέα πρόταση η οποία προέβλεπε την προστασία από την πώληση σε funds, στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, για μια διετία και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018). Σημειώνεται ότι το όριο της αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη.

Σημειώνεται πως πριν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων είχε προηγηθεί τρίωρη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό με κυρίαρχο το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Πηγές προσκείμενες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, μιλούσαν για πρόοδο και στο συγκεκριμένο θέμα, αποδίδοντας το ότι δεν επήλθε συμφωνία στην έλλειψη χρόνου. Όπως ανέφερε ειδικότερα κυβερνητικό στέλεχος για το ασφαλιστικό, «αν είχαμε χρόνο θα καταλήγαμε». 

Κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση τελικά δεν ετέθησαν όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων.