Βαριά ατζέντα περιμένει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην, εσωτερική, ενεργό δράση, μετά την ολιγοήμερη απουσία του στις ΗΠΑ όπου συμμετείχε στους εορτασμούς των ομογενών για την εθνική παλιγγενεσία. 

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το εκρηκτικό μίγμα στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, όπου η ατμόσφαιρα τόσο σε Ειδομένη και Πειραιά όσο και στις περιοχές που έχουν δημιουργηθεί κέντρα φιλοξενίας μυρίζει μπαρούτι, αλλά και τα κρίσιμα για τις εσωκομματικές ισορροπίες συνέδρια της ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ. τα δύο επόμενα σαββατοκύριακα κυριαρχούν στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη, που παράλληλα θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύο φορές στη Βουλή τον Πρωθυπουργό, μία για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων και μία στην προ ημερησίας που έχει ζητήσει η Ν.Δ. για την ασφάλεια και το προσφυγικό ζήτημα. 

Με όρους στρατού, οι επόμενες ημέρες θυμίζουν... «διαβολοβδομάδα» για τον κ. Μητσοτάκη που θα επιχειρήσει να βγει νικητής σε όλα τα μέτωπα. 

Στη Ν.Δ. κινούνται με κυρίαρχο σενάριο ότι ο κ. Τσίπρας θα φέρει μία κάποια συμφωνία με τους θεσμούς και αποδίδουν τη δραματοποίηση των τελευταίων 24ώρων ακριβώς στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να δώσει «ηρωϊκούς» τόνους σε μία ήδη δρομολογημένη εξέλιξη, την επιβολή δηλαδή νέων σκληρών μέτρων. Σε αυτή την προσπάθεια, λένε στη Συγγρού, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει, εκ νέου, να δημιουργήσει εξωτερικούς εχθρούς (όπως το ΔΝΤ, που όμως δίπλα του στρατεύονται και οι ευρωπαίοι) αλλά και εσωτερικούς εχθρούς, δηλαδή την αξιωματική αντιπολίτευση την οποία θα επιχειρήσει, ξανά, να ταυτίσει με τους δανειστές. Παράλληλα, αναμένουν – όπως αποδείχθηκε και μέσα στο σαββατοκύριακο – νέα έξαρση της σκανδαλολογίας από πλευράς κυβέρνησης, με ορίζοντα την αυριανή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο βασικό αφήγημα ότι η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τη χώρα και θα πρέπει να παραιτηθεί ενώ εμφανίζεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει, για άλλη μία φορά, στον κ. Τσίπρα να διαμορφώσει την ατζέντα της δημόσιας αντιπαράθεσης. Αυτό το πέτυχε, προ εβδομάδων, στη Βουλή, μένει να αποδειχθεί εάν εκείνη η επιτυχία μπορεί να επαναληφθεί και τώρα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει και νέα επιχειρήματα στην φαρέτρα του (όπως η σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, οι αντικρουόμενες θέσεις κυβερνητικών στελεχών για μείζονος σημασίας θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, οι εξελίξεις στο προσφυγικό). 

Στο εσωκομματικό μέτωπο, όπου οι υψηλοί τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση και η πρωτιά στις δημοσκοπήσεις καθιστούν ευνοϊκό το περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του επιδιώκουν να διαμορφώσουν ευνοϊκούς για την προεδρική ομάδα συσχετισμούς και μέσα στην ΟΝΝΕΔ και, τελικά, στο Συνέδριο της επόμενης εβδομάδας. Προφανώς ζήτημα αμφισβήτησης του κ. Μητσοτάκη δεν τίθεται καθώς τόσο ο κ. Κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Αντ. Σαμαράς μοιάζουν να αποστασιοποιούνται από τις εσωκομματικές τριβές. Ωστόσο, εστίες έντασης επί διατάξεων του καταστατικού που αναμένεται να προτείνουν οι προεδρικοί υπάρχουν και αυτές ακριβώς τις εστίες θέλει να ελέγξει το επιτελείο της Συγγρού. Η προεδρική φρουρά έχει μεν εξέλθει ενισχυμένη από τις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων, ωστόσο οι – αναγκαίες σε όλα τα κόμματα – συμφωνίες στο εσωτερικό θεωρούνται προϋπόθεση και για την αναίμακτη ολοκλήρωση του Συνεδρίου.