Στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης, εδώ και λίγα 24ωρα, η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα και μαζί τους ο Βαλκανικός διάδρομος προς την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, που στην φαντασία τους μοιάζει με Γη της επαγγελίας. 

Τα όσα συνέβησαν εκεί προχθές, με χιλιάδες ανθρώπους να επιχειρούν να ρίξουν τον φράχτη -της ντροπής- που κατασκεύασε η κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο τους στο έδαφος της και την υπερβολικά βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία της γειτονικής χώρας, έστειλε προς την Αθήνα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο και στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν προσεκτικά. 

Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, η πυριτιδαποθήκη της Ειδομένης θα εκραγεί. Και επειδή ο Βαλκανικός διάδρομος δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, η μόνη λύση που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η εκκένωση του καταυλισμού. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό και δεν υπάρχει καμία κρατική δομή. Διότι, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στην περίπτωση που οι πρόσφυγες αντιληφθούν την ύπαρξη του κράτους στην περιοχή, αυτή θα εκληφθεί σαν σήμα για την μετακίνηση τους προς τα εκεί, άρα δεν θα μπορέσει με τίποτα να τους πείσει πως θα πρέπει να μετακινηθούν σε χώρους φιλοξενίας. 

Όμως οι προσπάθειες που καταβάλουν οι αρχές για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης -και του Πειραιά- βρίσκουν εμπόδια σε ορισμένους τυχοδιώκτες, που υπό τον μανδύα του αλληλέγγυου ή των ΜΚΟ, πουλάνε ψεύτικες ελπίδες στους απελπισμένους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί πως με δυναμικές ενέργειες θα καταφέρουν να ανοίξουν τα σύνορα. Ήδη από χθες, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ έχουν βάλει στα ραντάρ τους ορισμένους "αλληλέγγυους", που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αλλοδαποί από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής και δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος τους. Μάλιστα, ορισμένοι εξ' αυτών διαμένουν στα Σκόπια και μπαινοβγαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα, χωρίς να δίνουν κανέναν λόγο για τα έργα τους κατά την παραμονή τους στην χώρα μας. Μάλιστα, το newpost είχε έγκαιρα επισημάνει πως η παρουσία τέτοιων ομάδων ανησυχούν έντονα την ελληνική κυβέρνηση, που τους θεώρησε υπεύθυνους για τις πρώτες κιόλας εστίες έντασης που είχαν ανάψει στην Ειδομένη

Ταυτόχρονα, το ξέφρενο πάρτι που αναμένεται να στηθεί από ΜΚΟ εξαιτίας των εκατομμυρίων ευρώ που έχει υποσχεθεί η Κομισιόν, αναγκάζει τις ελληνικές αρχές να γίνουν ιδιαίτερα σχολαστικές σχετικά με την παρουσία αρκετών ομάδων στην περιοχή. Επίσης, αναμένεται σύντομα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την δράση αυτών των ομάδων στο ελληνικό έδαφος. 

Τα όσα πάντως διαδραματίστηκαν στην Ειδομένη τα προηγούμενα 24ωρα, έχουν προκαλέσει πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ο Βασίλης Κικίλιας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει εκχωρήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στα Σκόπια, ενώ το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως λόγω της απουσίας του κράτους, οι διάφορες ύποπτες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων, προς όφελος ντόπιων και ξένων συμφερόντων.