Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλο που η διακοπή των διαπραγματεύσεων ανέτρεψε το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί. 

Πλέον, τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση είναι ασφυκτικά, καθώς η συμφωνία, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο είχε προειδοποιήσει πως «αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο - Ιούνιο... "καήκαμε"». 

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, «από την επανεκκίνηση της αποστολής αξιολόγησης στις 2 Απριλίου, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της συμφωνίας σε ένα πακέτο πολιτικής, το οποίο θα μπορεί να αποτελεί την βάση για την πρώτη επικαιροποίηση του ελληνικού προγράμματος». 

«Η επικαιροποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα σταματήσει από σήμερα ούτως ώστε να επιτρέψει στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και στις ελληνικές αρχές να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝT στην Ουάσινγκτον, όπου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το τέλος της  εαρινής συνόδου, με στόχο να οριστικοποιήσει τις συζητήσεις επί των θεμάτων που ακόμα μένουν ανοιχτά, το συντομότερο δυνατό.

Για πρόοδο έκανε λόγο και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος σημείωσε:

Οι τέσσερις Θεσμοί και η κυβέρνηση συμφωνούν ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση και δανειστές είναι αρκετά κοντά σε αρκετά θέματα, υπάρχουν όμως ανοιχτά πολλά μικρά θέματα και φάνηκε πως δεν έβγαινε το Staff Level Agreement.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω». 

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση για το χρέος 

Πλέον, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο «παζάρι» της Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης θα προσπαθήσουν να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε ερώτηση του MEGA στον εκπρόσωπο του Ταμείου για το ενδεχόμενο αυτό, η απάντηση ήταν:

Δεν έχω καμία αντίδραση, είναι ένα θέμα για το οποίο θα αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο οι χώρες της Ευρώπης.

Τα «ανοιχτά» μέτωπα

Παρά την πρόοδο που φαίνεται να έχει επιτευχθεί σε αρκετά θέματα, παραμένουν ακόμη πολλά «ανοιχτά».

Το ΔΝΤ επιμένει στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2017 και 2018 στο 1,5% και δεν φτάνει ποτέ στο 3,5%. 

Στα φορολογικά, το ΔΝΤ επιμένει ότι για να βγουν τα νούμερα, χρειάζονται να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ, ενώ όσον αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να αρχίσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να κάνουν κάποιες άλλες υποχωρήσεις οι δανειστές.

Στα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Αντί δηλαδή για τρία χρόνια εξαίρεσης που ζητούσε η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον για 1-2 χρόνια που δεχόταν ως συμβιβαστική πρόταση, στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.