Υποβαθμίζουν τη σημασία της συνάντησης στην Ουάσινγκτον πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σε σχέση με την εμπλοκή τους στη διαπραγμάτευση, καθώς όπως υποστηρίζουν από τη στιγμή που δεν υπάρχει κείμενο συμφωνίας, δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στην Αθήνα, σημειώνουν πως υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά σημεία με τους Ευρωπαίους, ενώ παράλληλα διαμηνύουν ότι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας είναι «ζωντανό έως το Πάσχα».

Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, λίγες ώρες μετά τη διακοπή των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες αναχωρούν για την αμερικανική πρωτεύουσα χωρίς συμφωνια στις βαλίτσες, «στην Ουάσινγκτον μην περιμένετε εμπλοκή της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση». 

Όπως είπε η ίδια πηγή, «από τη στιγμή που μέχρι σήμερα το πρωί δεν καταλήξαμε σε ένα κείμενο συμφωνίας, τότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί στην Ουάσινγκτον με τη δική μας συμμετοχή», ενώ όπως σημείωσε το κουαρτέτο επιστρέφει τη Δευτέρα με «ζωντανό το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας μέχρι το Πάσχα». 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τους Ευρωπαίους υπάρχει σχεδόν μηδενική απόσταση, με αποτέλεσμα να καταδεικνύεται το πρόβλημα ανάμεσα στους θεσμούς καθώς και να να τίθεται το ερώτημα αν τελικά το ίδιο το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή να αποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την παύση των συνομιλιών, τόνισε πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου, υπογραμμίζοντας ότι σε αρκετά θέματα υπήρξε πρόοδος, ωστόσο «υπάρχουν ανοιχτά πολλά μικρά θέματα». 

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαπίστωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισημαίνει ότι «οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της συμφωνίας σε ένα πακέτο πολιτικής, το οποίο θα μπορεί να αποτελεί την βάση για την πρώτη επικαιροποίηση του ελληνικού προγράμματος».

«Η επικαιροποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα σταματήσει από σήμερα ούτως ώστε να επιτρέψει στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και στις ελληνικές αρχές να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝT στην Ουάσινγκτον, όπου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν», προσθέτουν οι ίδιες πηγές της Κομισιόν και σημειώνουν ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το τέλος της  εαρινής συνόδου, με στόχο να οριστικοποιήσει τις συζητήσεις επί των θεμάτων που ακόμα μένουν ανοιχτά, το συντομότερο δυνατό.

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση για το χρέος 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε ερώτηση του MEGA στον εκπρόσωπο του Ταμείου για το ενδεχόμενο αυτό, η απάντηση ήταν:

Δεν έχω καμία αντίδραση, είναι ένα θέμα για το οποίο θα αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο οι χώρες της Ευρώπης.