''Καρφιά'' για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί για την πρώτη αξιολόγηση ''έριξε'' σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος 'Όλγα Γεροβασίλη στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας ότι ''δεν έχει επαληθευθεί ότι δεν ακολουθεί τακτικές καθυστέρησης'' και ότι ''τα ευρωπαϊκά θέματα πρέπει να τα λύνει η Ευρώπη''. 

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως αυτές θα συνεχιστούν μετά την εαρινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην παρουσία του ΔΝΤ στη συμφωνία. 

Όπως δήλωσε: 

Την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ. 

Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία. 
ΟΙ διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. 
Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.  

 

Αναφορικά με το ΔΝΤ επισήμανε πως «η διευθύντρια του χαρακτήρισε τα σενάρια για εσκεμμένη κωλυσιεργία της διαπραγμάτευσης που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανοησίες».
 
Συγκεκριμένα η κ. Γεροβασίλη τόνισε:
Εχει καταγραφεί διάσταση μεταξύ των απόψεων ΔΝΤ και Ευρώπης που συνδέει το ζήτημα της αξιολόγησης και του τι θα γίνει με το χρέος.  Το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν εμπεριέχει το ζήτημα του χρέους. Αλλά αμέσως μετά θα γίνει αυτό. Δεν  βλέπουμε την εμπλοκή αυτή ως κάτι που έχει δημιουργήσει θέμα μέχρι σήμερα. Μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες.
 
Η κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει τα σενάρια του ΔΝΤ και μένουμε στο αν οι δηλώσεις των εμπλεκομένων μερών θα είναι σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί.
Μέχρι στιγμής δεν επαληθεύθηκε ότι το ΔΝΤ ακολουθεί τακτικές καθυστέρησης. Εχουμε δρόμο μπροστά μας και υπάρχει και το χρέος. 
 
Δεν επαληθεύθηκε ότι δεν υπήρχε μια θετική στάση του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες.  Είναι εκφρασμένη η άποψη της κυβέρνησης για το ΔΝΤ.  Τα ευρωπαϊκά θέματα θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μετά την αξιολόγηση θα υπάρχει συζήτηση για το χρέος. Από όλα τα μέρη υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει.  Είναι μια διαφορά ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία απάντησε:

Δεν έχει ολοκληρωθεί το Plan Α. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, που θα υπάρξει, είναι προς όφελος όλων των μερών, βρίσκουμε το Plan B, C, D, και ό,τι άλλο χρειαστεί. 
 
Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που έχουν συγκλίνει και έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχουν Πάρα πολύ σημαντικά σημεία που έχουν κερδηθεί και δεν έγιναν οπισθοχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές. 
 
Όσα ειπώθηκαν για τη χθεσινή βραδιά ότι δεν είχε αποτέλεσμα, είναι πολύ πιο προχωρημένο από όλα αυτά και καθόλου δεν αντιστοιχεί σε τίτλους δημοσιευμάτων. Υπάρχει πάρα πολύ μικρή η απόσταση για να κλείσει η συμφωνία.Θέλουμε μια συμφωνία έγκαιρη, γρήγορη προς το συμφέρον των πολιτών. Τα χρονοδιαγράμματα φτάνουν στο Eurogroup της 22ης Απριλίου. Στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Είναι μια συμφωνία που αφορά την Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι τις 22 του μήνα. 
 
Συμπληρώσε, δε, ότι  «δεν υπάρχουν βεβαιότητες από όλους τους εμπλεκόμενους. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται στο πλευρό μας για την αξιολόγηση. 
Εγγυήσεις σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν, όπως έχουμε να δει να επαναλαμβάνεται τα προηγούμενα χρόνια».
 
Σε σχέση με το ρόλο του Γιάννη Στουρνάρα στην διαπραγμάτευση επισήμανε ότι ''ο θεσμικος του ρόλος το επιβάλλει. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα εκ του ρόλου του''. 
 
Την ίδια στιγμή, ερωτηθείσα για ανασχηματισμό υπογράμμισε ότι ''δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά όταν ο πρωθυπουργός της χώρας θα χρειαστεί να κάνει ανασχηματισμό να τον κάνει''. 
 
Αναφορικά με το προσφυγικό είπε πως «αναχώρησαν 700 άτομα από τον Πειραιά και εκτιμούμε ότι ο αριθμός θα επιταχυνθεί», ενώ τόνισε πως στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η εκκένωση της Ειδομένης. 
 
Πρόσθεσε, δε, ότι ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έχει δηλώσει ότι μέχρι το Πάσχα περίπου αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί αυτά τα θέματα της εκκένωσης τόσο για την Ειδομένη, όσο και για τον Πειραιά.
 
Σχετικά με τα επεισόδια είπε πως «ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Η κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς ότι ο Βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός.Παρακολουθούμε τη δράση των ΜΚΟ.». 
 
Στο επίπεδο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών,ενημέρωσε πως έως την Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. 
 
Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη:
 
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει από 7 έως 10 μέρες. Στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων.  Από την διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια, και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφ όσον υπάρξουν.  
 
Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει την δημοπράτηση των συχνοτήτων. 
 
Ήδη έχουν δημοσιευτεί οι δύο από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που προβλέπονται από την προκήρυξη και που αφορούν την μεταφορά αρμοδιότητας της διενέργειας του διαγωνισμού στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.  Εντός των ημερών θα εκδοθεί και η τρίτη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει την τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια.